Mnogima prijeti izumiranje / Tijela životinja se doslovno smanjuju i sužavaju - sve zbog globalnog zatopljenja?

Image
Foto: Shutterstock

Što ako predatori postanu žrtve, a žrtve predatori?

10.7.2021.
8:00
Shutterstock
VOYO logo

David Willard, ornitolog iz muzeja iz Chicaga pomogao je drugim sakupljačima i znanstvenicima prikupiti tijela više od 100 tisuća uginulih ptica kako bi ukazao na samo jednu od užasnih klimatskih promjena. Kolekcijom tijela ustanovljeno je kako su se kroz desetljeća i godine, tijela ptica doslovno sužavala. 

I nije ovdje riječ samo o pticama. Sužavaju se i smanjuju tijela svih vrsta životinja - od hladnokrvnih žaba, do sisavaca. Upravo to smanjivanje dovodi do sve većeg broja izumiranja vrsta. Načelo nazvano Bergmannovo pravilo sugerira da će jedinke populacije toplokrvnih životinja poput ptica ili sisavaca biti veće u hladnijoj klimi, a manje u toplijim, što ima smisla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tisuće kilometara /

Životinjski let od 25 tona: Krdo slonova letjet će iz Engleske u Keniju gdje će biti pušteni u prirodu

Image
tisuće kilometara /

Životinjski let od 25 tona: Krdo slonova letjet će iz Engleske u Keniju gdje će biti pušteni u prirodu

Znanstvenici su ustanovili da su se neke vrste ptica smanjile za čak 2,6 posto u odnosu sedamdesete godine prošlog stoljeća.  Druga istraživanja na  jelenima, glodavcima, insektima i ribama pokazuju slične obrasce. Primjerice, istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da se tjelesna veličina jedne manje vrste ribe koja se naširoko koristila kao mamac, smanjila u prosjeku za 15 posto tijekom posljednjih 65 godina - najvjerojatnije zbog zagrijavanja, prenosi Vox.

"Kako će se Zemljina atmosfera i oceani i dalje zagrijavati, čini se da će budućnost tih riba biti još manja", rekao je R. Eugene Turner, autor studije i profesor na Louisiana State University. Iako puno trendova na to pokazuje, ne može se sa sigurnošću reći da je samo jedan i jedini uzrok globalno zatopljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, analiza iz 2017. godine s više od 950 vrsta ptica i sisavaca otkrila je da "većina vrsta ima slične veličine bez obzira na temperaturu svog okoliša."  Poanta je u tome što su prirodni sustavi doista složeni. Čak i ako teorija i laboratorijska istraživanja sugeriraju da se životinje smanjuju zbog globalnog zatopljenja, rezultati su zapanjujući i zabrinjavajući.

Zagrijava se planet neviđenom brzinom - oko 10 puta brže od prosječnog zagrijavanja nakon povijesnih ledenih doba - što znači da većina životinja ima malo vremena za prilagodbu. Smanjivanje tijela znači i manja mogućnost za što veći broj "nošenja" jedinki kod majki. Sve to dovodi do mogućeg izumiranja. Također, možda će se neke vrste većom brzinom smanjivati od drugih - odnosno, znanstvenici kažu kako se ne može odbaciti mogućnost da žrtve postanu predatori, a predatori žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo