otvoren je / Titov stari bunker ugledao svjetlo dana: zbog straha izgradio tajno postrojenje u vrijednosti od 4,6 milijardi dolara

Bunker je rađen 26 godina, od 1952. do 1979. godine, namjenjena je za najvažnije ljude Jugoslavije, a njegova gradnja proizašla je iz straha od hladnog rata

7.11.2017.
17:43
VOYO logo

Titov bunker, smješten nedaleko od Konjica, izgleda izvana kao tradicionalna kuća, no zapravo je ulaz u tajno postrojenje. Novinar BBC-a, Guy Delauney, napravio je reportažu o ovom 4,6 milijarde dolara vrijednom Titovom projektu, a od nedavno je bunker otvoren i za posjetitelje.

Bunker je rađen 26 godina, od 1952. do 1979. godine, namjenjen je za najvažnije ljude Jugoslavije, a njegova gradnja proizašla je iz straha od hladnog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bunker je bio tajan do 1992. godine, kada je bosanska vojska ušla unutra, no i ona ga je čak držala skrivenim, rekao je lokalni vodič Mirnes Bajić.

Mnogi ga nazivaju i najneobičnijom umjetničkom galerijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo mogućnost zadiviti ljude koje zanima samo povijest Jugoslavije te ljude koje isključivo zanima umjetnost", govori Bajić.

Najmanje 100 umjetnika odlučilo je bunker iskoristiti za izlaganje svojih umjetničkih djela, a stručnjaci tvrde da bi ta kolekcija od 137 radova mogla biti jedna od najboljih zbirki moderne umjetnosti u istočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo