Top 10 / Koje su najsigurnije zemlje na svijetu?

Image
Foto: Pixabay

Razmišljate li o odlasku iz zemlje, Europske zemlje već godinama zauzimaju vrh među 'sigurnim zemljama', iako Novi Zeland i Kanada već godinama se drže svoje 'sigurne' pozicije. Doznaj koje su najsigurnije zemlje na svijetu u nastavku članka!

9.3.2022.
8:48
Pixabay
VOYO logo

Od svjetske virusne epidemije Covidom-19, do prirodnih katastrofa i sada rata u Ukrajini, sigurnost dobiva novo značenje kako smo zakoračili u 2022

Razina sigurnosti, bilo da ju mjerite niskom stopom kriminala, dobrim četvrtima, vjerskom tolerancijom ili zonom bez rata, varira od zemlje do zemlje. U nekim mjestima žene imaju više prava i zakonski su zaštićene od recimo obiteljskog nasilja, dok u nekima pak istospolni brakovi su nezakoniti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Institutu za ekonomiju i mir (IEP) i godišnjem „Globalnom indeksu mira“ iz 2021., evo koje su najsigurnije zemlje na svijetu!

1. Island 

Island se nalazi popularno na prvom mjestu mnogih lista koje smo prošli i to vjerojatno zahvaljujući vrlo niskim razinama kriminala i visokom razinom tolerancije. Istospolni brakovi su zakoniti od 2010., a mještani vrlo dobro toleriraju i LGBT zajednice. Osim predivnih prirodnih pejzaža i netaknute flore, Islanđani imaju navodno odlično obrazovanje i zdravstveni sustav.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Novi Zeland

Osim što je Novi Zeland poslužio za snimanje velikih hitova kao što je trilogija „Prstenove družine“ ili „Hobbit“, ujedno je i poželjno mjesto za život zbog političke stabilnosti i ravnopravnosti među građanima. Također je i zemlja koja je bila među najmanje pogođenima od Covida-19. 

3. Danska 

Danska ima navodno manju stopu korupcije u usporedbi s ostalim europskim zemljama i ako je politička okolina nešto što vam trenutno zadaje glavobolju, možda vam se baš svidi u zemlji gdje je poznato da građani imaju povjerenja u svoju Vladu. Također ima nisku razinu kriminala i povijesno, Danska je najmanje sklona prirodnim katastrofama zahvaljujući svojoj geografskoj poziciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Portugal

Prošle godine Portugal je spadao među zemlje s niskom stopom kriminala, dobrom kvalitetom života i stabilnom političkom klimom. Također je tolerantan prema LGBT pravima i odlična je destinacija za studente. 

5. Slovenija

Na ovoj listi našla se i Slovenija, poznata po svojim prirodnim ljepotama i najvećim udjelom zaštićenih zona među ostalim članicama EU. Smatra se jednom od najsigurnijih zemalja zbog vrlo niske stope kriminala i svoje geografske pozicije, gdje ste okruženi prekrasnim planinama. Želite li svratiti u Italiju, Austriju, Hrvatsku ili Mađarsku dijeli vas vrlo kratka udaljenost za dnevni izlet!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Austrija

Osim ako ne računamo Drugi Svjetski rat, Austrija je relativno vrlo mirna zemlja s niskom stopom kriminala, predivnom arhitekturom i kulturnom baštinom koja nam je dala velike umjetnike i učenjake poput W.A. Mozarta, Gustava Klimta i Sigmunda Freuda. 

7. Švicarska

Za Švicarsku ne možemo reći da nas je puno iznenadilo što se našla na listi sigurnih zemalja. Švicarci su poznati po svojoj 'neutralnosti' i odbijanju petljanja u ratne sukobe. Imaju vrlo nisku stopu kriminala, stanovništvo koje voli poštivati zakone, visoku razinu ravnopravnosti i odlične čokolade. Što biste još mogli poželjeti! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Irska

Irci su vrlo poznati pod svojoj domaćinskoj gostoljubivosti, usprkos lošem vremenu i čestim kišama koje zelene njihove pašnjake. Također su se našli na listi sigurnih zemalja zbog stabilne ekonomije i niske razine kriminala. 

9. Češka Republika

Češka Republika se smatra prilično sigurnom zemljom u zadnjih par godina zahvaljujući sve manjoj stopi kriminala i sve većoj ravnopravnosti. Od svih zemalja u Europi također ima najmanju stopu nezaposlenosti. Ako ste student koji traži zemlju gdje je i visoko obrazovanje besplatno, onda je Češka za vas!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Kanada

Kanada je već toliko poznato kao dobronamjerna i prijateljska zemlja da se već godinama druge zemlje šale na njezin račun. Visoke stope tolerantnosti i politička stabilnost doprinose uspjehu ove predivne (iako hladne) zemlje. Ekonomija isto bilježi kontinuiran rast i otvorenost prema doseljenicima.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo