čuvanje starih običaja / Tradicija stara više od 50 godina - Vinkovačke jeseni - i ove je godine oduševila posjetitelje

Tradicija stara više od 50 godina, Vinkovačke Jeseni, proteklih je dana, uz narodnu gastronomiju, pjesmu i ples, prikazala i neizostavne nošnje. Jer Slavonci poručuju: ne smiju ostati skrivene u ladicama

17.9.2017.
19:08
VOYO logo

Najveću europsku smotru folklora, 52. Vinkovačke jeseni, svečano je otvorila predsjednica republike, i to baš u šokačkom stilu, uklopila se, škoačkom recitacijom.

"Proći će Vinkovcima kola puna pjesme i boja naših nošnji. Zadrhtat će zemlja i srce od drmeša i tambura, lola i bekrija, cura i snaša, i od naše mladosti kao najvećeg blaga koje moramo čuvati i sačuvati", izjavila je ondje Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa su se rijeke ljudi slile u vinkovačke ulice i uživati uz 75 kulturno umjetničkih društava iz cijele zemlje. Prelijepe snaše ponosno su istaknle dukate i nošnje, a momci su ih pratili pjesmom.

Čuli su se pucnjevi kandžija, a primorci su isukali svoje mačete. Jer poanta vinkovačkih jeseni je sačuvati narodne običaje, kulturu, jezik i nacionalno nasljeđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narod bez svoga ponosa i bogatstva i nije narod", kaže nam Matko Kampić iz KUD Seljačka sloga 1936. Zadubravlje. Pa se tako i one najmlađe uči jahati, praviti frizure, oblačiti u noarodnu odjeću.

Nedostajali su narodni običaji hrvatskim iseljenicima pa im nije bilo teško iz dalekih zemalja potegnuti do Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I kćerka mi je došla iz Floride i tu smo svi sa familijom. Srce igra, iako noga neće, haha", kaže Anica, Hrvatica s adresom u Njemačkoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo