Razvoj novih liječenja / Transplantacija svinjskog srca ljudima moguća kroz tri godine? 'To bi moglo biti izvedivo'

Image
Foto: Shutterstock

Nade za uspješno liječenje srčanih udara porasle su nakon što je genetska terapija nad svinjama pokazala obećavajuće rezultate

19.8.2019.
18:14
Shutterstock
VOYO logo

Prilagođena svinjska srca mogla bi se transplantirati ljudima unutar tri godine, navodi se u izvješću kirurga koji je u Velikoj Britaniji pokrenuo operacije transplantacije srca.

Na 40. godišnjicu prve uspješne transplantacije srca, sir Terence English rekao je The Sunday Telegraphu da će njegov štićenik s te operacije ove godine pokušati zamijeniti ljudski bubreg sa svinjskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je rezultat ksenotransplantacije sa svinjskim bubrezima na ljude zadovoljavajući, tada će se vjerojatno srca koristiti s dobrim učincima na ljude već u roku od nekoliko godina", rekao je 87-godišnjak. "Ako radi s bubregom, radit će i sa srcem", kazao je. 

Anatomija i fiziologija srca svinje slična je ljudskoj, pa ih koriste kao modele za razvoj novih liječenja. Nade za uspješno liječenje srčanih udara porasle su u svibnju nakon što je genetska terapija nad svinjama pokazala obećavajuće rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni tim istraživača, uključujući i znanstvenike iz Velike Britanije, otkrio je da isporukom malog komadića genetskog materijala nazvanog mikroRNA-199, u srce oštećeno srčanim napadom, uzrokuje regeneraciju stanica.

Infarkt miokarda, uzrokovan naglim blokiranjem jedne od koronarnih arterija, glavni je razlog zatajenja srca. Preživjeli često imaju trajna strukturna oštećenja srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da 900.000 ljudi samo u Velikoj Britaniji živi sa srčanim bolestima, a milijuni ljudi imaju visoki krvni tlak, još jedan faktor rizika za srčani udar.

"Liječenje koji pomaže da se srce samo obnovi nakon srčanog udara je sveti gral za sve kardiologe", rekao je predsjedajući kardiolog organizacije "Britansko srce" Ajay Shah. "Ova studija po prvi puta uvjerljivo pokazuje da bi to moglo biti izvedivo", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature, znanstvenici su isporučili mikroRNA-199 svinjama nakon infarkta miokarda. Uslijedio je "skoro potpuni oporavak" srčane funkcije nakon samo mjesec dana.

Međutim, i dalje postoje znatne prepreke prije nego što se genetska terapija krene testirati na pacijentima koji su pretrpjeli srčani udar. Većina liječenih svinja uginula je nakon tretmana jer se mikroRNA-199 nastavila nekontrolirano izražavati, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo