Istraživanja se nastavljaju / Transplatacija fekalija mogla bi biti najnovija metoda za liječenje jedne vrste tumora. Evo o čemu se radi

Image

"Bakterije djeluju tako što smanjuju količinu nepovoljnih imunoloških stanica", rekao je koautor studije

6.2.2021.
16:38
VOYO logo

Transplantacija fekalija mogla bi pomoći pacijentima s opasnim oblikom raka kože kako bi što bolje odgovorili na imunoterapiju, pokazala su nedavna istraživanja.

Transplatacije fekalija uključuju stolicu i mikrobe u njoj koji se uzimaju od jedne osobe i umeću u crijeva druge osobe. Ovakav je pristup dao obećavajuće rezultate kod ponavljajuće infekcije clostridium difficile, a također se istražuje i kao tretman kod drugih stanja, primjerice kod bolesnika sa Sindromom iritabilnog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dužnosti operatera /

Splićanki stigao račun od 21.000 kuna! Odvjetnik za RTL.hr komentira prevare putem mobitela i pojašnjava vaša prava i obaveze teleoperatera

Image
Dužnosti operatera /

Splićanki stigao račun od 21.000 kuna! Odvjetnik za RTL.hr komentira prevare putem mobitela i pojašnjava vaša prava i obaveze teleoperatera

Nedavna istraživanja pokazala su da upravo ovakav postupak može pomoći i kod pacijenata s melanomom - potencijalno  smrtonosnim oblikom raka kože koji se može liječiti imunoterapijom.

"Imunoterapija djeluje tako što u osnovi oslobađa vlastite imunološke stanice tijela protiv raka", rekao je dr. Diwakar Davar, koautor nove studije sa Sveučilišta u Pittsburghu. "Problem je što ti lijekovi ne djeluju savršeno, jer ne djeluju cijelo vrijeme", dodao je. Prema Davaru, samo 30-50% bolesnika s melanomom kojima je dana imunoterapija reagira na nju, prenosi msn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bakterije djeluju tako što smanjuju količinu nepovoljnih imunoloških stanica"

Ali sve veći broj istraživanja sugerira da bi veći broj ozdravljenih imali kada bismo liječenje usmjerili ka crijevima. U časopisu Science, Davar i kolege izvještavaju kako su uzeli uzorak stolice od sedam osoba koje su ranije pokazale  potpuni ili djelomični odgovor na imunoterapiju  pri liječenju melanoma. Potom su pregledali uzorak stolice na potencijalno štetne viruse, bakterije ili gljivice prije nego što su je transplatirali pacijentima s melanomom koji prije nisu reagirali na imunoterapiju. Rezultati 15 pacijenata, liječenih između lipnja 2018. i siječnja 2020., koji su primili transplantaciju fekalija, otkrivaju kako je šest osoba imalo bolje nalaze, a trima se osobama melanom povukao u potpunosti.

Tim ovih znanstvenika ustanovio je kako je prosječno vrijeme ukupnog preživljavanja fekalija nakon transplantacije bilo sedam mjeseci. Oni pacijenti koji su bili bolje, ali su i dalje morali primati imunoterapiju i liječiti melanom, razvili su zajednicu crijevnih mikroba sličnu onoj u donatorskoj stolici. Također su pokazali pad određenog broja stanica i proteina koji suzbijaju imunološki odgovor tijela na rak: "Bakterije djeluju tako što smanjuju količinu nepovoljnih imunoloških stanica", rekao je Devar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija ima ograničenja, uključujući to što se temelji na samo maloj skupini pacijenata. Također je nejasno zašto je transplantacija fekalija dovela do koristi samo kod šest primatelja transplantata. Davar je rekao da je sljedeći korak provođenje ispitivanja s većim skupinama pacijenata, kao i provođenje ispitivanja kod pacijenata s drugim tipovima karcinoma koji se liječe imunoterapijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo