Boca fantastičnog za 75 kuna / Trećina pjenušca u Hrvatskoj se proda u blagdansko vrijeme: Evo kako izabrati najbolji!

Na Silvestrovo ga se popije, ali i prolije najviše u godini

31.12.2018.
20:20
VOYO logo

Prve sekunde Nove godine obično se proslave uz čašu pjenušca. Iako nam 2019. još nije stigla, prve boce su otvorene, a nazdravljanje uz mjehuriće je tradicija.

U Hrvatskoj se inače na godinu popije oko sto tisuća butelja pjenušca, a trećina se proda upravo u ovo blagdansko vrijeme. Počelo je odbrojavanje, a ulazak u Novu godinu prati čaša pjenušca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Silvestrovo ga se popije, ali i prolije najviše u godini. "Pijemo ga često. Kad je prigoda i veselje, uvijek se otvori boca pjenušca, a danas jedan karton sigurno", rekao je Krešimir iz Zagreba. 

"Inače prodamo puno pjenušaca, a danas je takav dan kad ćemo i više", rekao je Zvonimir Krželj, vlasnik ugostiteljskog objekta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako odabrati onaj najbolji? 

"Za jednu pristupačnu cijenu se već može dobiti jedan dobar pjenušac. Ono što karakterizira jedan dobar pjenušac je sorta, odnono grožđe, najbitinije je da se to grožđe osjeti", kazao je Darko Lugarić iz Hrvatskog sommelier kluba. 

Grožđe se dobro osjeti u pjenušcima s potpisima domaćih vinara. Na jednom od njih etikete su ispisali koralji, alge i školjke. Dvije godine boce su ležele na dubini od 20 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te se boce cijelo vrijeme dosta miču tako da pjenušci odležavaju na talozima i ti talozi su aktivni i time dobivamo punoću", kazao je Krešimir Ivančić, vinar s Plešivice.

Iz naših podruma u prvih devet mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla 205 hektolitara pjenušca u vrijednosti tri i pol milijuna kuna. Osim s hrvatskim pjenušcima, najviše nazdravljamo s njemačkim, ukusi su različiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da ćete nekad bocu fantastičnog pjenušca platiti 10 eura i biti zadovoljni, a ponekad 20 eura i nećete biti oduševljeni", rekao je Mario Meštrović iz Hrvatskog somelier kluba

Noćas će se nazdravljati sa svim i svačim jer lijepe želje lakše "klize" uz dobru kapljicu koju si većina građana može priušti barem u ovoj noći. Samo bez pretjerivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo