Odluka suda / Trump nema pravo blokirati korisnike na Twitteru: svi njegovi kritičari bit će odblokirani

Image
Foto: AP Images

Tužitelji su u tužbi tvrdili da blokirajući korisnike Twittera Trump onemogućava diskusiju na javnom forumu, čime krši Prvi amandman, što je i prihvaćeno

23.5.2018.
21:36
AP Images
VOYO logo

Savezna sutkinja u New Yorku odlučila je u srijedu da predsjednik Donald Trump nema pravo blokirati korisnike Twittera jer na taj način krši njihovo pravo na slobodu govora, zajamčeno Prvim amandmanom američkog ustava. 

Sutkinja Naomi Reice Buchwald rekla je kako očekuje da će Trump ili njegov direktor za društvene mreže Dan Scavino, deblokirati korisnike nakon njezine odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je presuda uslijedila kao odgovor na tužbu koju su protiv Trumpa u srpnju podnijeli Institut sa Sveučilišta Columbia koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana i nekoliko korisnika Twittera.

Twitter je odbio komentirati presudu dok se Bijela kuća i američko ministarstvo pravosuđa još uvijek nisu oglasili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump koristi Twitter kako bi promovirao svoju agendu, objavljivao političke smjernice i napadao kritičare, posebno medije, kao i istragu o mogućim ruskim vezama s njegovom kampanjom.

Tužitelji su u tužbi tvrdili da blokirajući korisnike Twittera Trump onemogućava diskusiju na javnom forumu, čime krši Prvi amandman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja se usuglasila s argumentom tužitelja da su društvene mreže javni forum na kojem mogu sudjelovati svi američki građani.

"Ovaj slučaj od nas je tražio da razmotrimo smije li javni dužnosnik, a da ne krši Prvi amandman, blokirati osobu sa svog Twitter računa kao odgovor na političko stajalište koje je ta osoba izrazila, kao i postoji li razlika ako je taj javni dužnosnik predsjednik SAD-a", kazala je sutkinja. "Odgovor na oba pitanja je 'ne'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump ima preko 52 milijuna pratitelja na Twitteru, njegovoj najdražoj društvenoj mreži koju je počeo koristiti u ožujku 2009.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo