buongiorno ascoltatori / TV signali iz Italije desetljećima ometali programe u RH na Jadranu, HAKOM: 'Zbog 5G, to je sad riješeno'

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Problem je najgori bio ljeti, Preostala dva kanala u pojasu 700 MHz Italija planira isključiti do 30. lipnja 2022.

11.5.2022.
9:15
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Zaključno s travnjem 2022. ostvaren je značajan napredak u uklanjanju većine talijanskih UHF TV smetnji koje su nekoliko desetljeća ometale televizijske kanale u Hrvatskoj, kao i potencijalnih smetnji novim 5G mrežama, a do kraja lipnja smetnje bi mogle u cijelosti nestati, doznaje se iz HAKOM-a.

Smetnje iz Italije hrvatskim televizijskim kanalima posebno su bile izražene duž jadranske obale u ljetnim mjesecima. Iz HAKOM-a ističu da je riječ o napretku u uklanjanju većine talijanskih UHF TV smetnji u pojasu 470 -694 MHz, te potencijalnih smetnji novim javnim 5G mrežama u pojasu 700 MHz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To iz HAKOM-a objašnjavaju time što je Talijanska Republika prestala s odašiljanjem na frekvencijama hrvatskih UHF TV kanala duž Jadrana, dok preostala dva kanala u pojasu 700 MHz (K-55 i K-57) planira isključiti do 30. lipnja 2022.

Problem talijanskih smetnji ma hrvatskim radijskim i TV programima traje već desetljećima, a prije ulaska u EU, HAKOM je u skladu s međunarodnim radijskim propisima te smetnje nastojao riješiti i kroz bilateralnu suradnju s Talijanskom Republikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HAKOM je u posljednjih desetak godina poslao više od 7000 izvješća o smetnjama prema nadležnim talijanskim tijelima i ITU-a, tražeći žurno uklanjanje smetnji", navode iz HAKOM-a.

Uz to, "za prenamjenu i oslobađanje harmoniziranog frekvencijskog pojasa 700 MHz bio je važan rad međunarodno neusklađenih talijanskih odašiljača na frekvencijama u pojasu 470-694 MHz, a koje RH upotrebljava za prijam zemaljske digitalne televizije, nakon što je oslobodila frekvencijski pojas 700 MHz za bežične širokopojasne mreže pokretnih komunikacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinirano rješenje prekograničnih štetnih smetnji bilo je posebno važno zbog postupka javne dražbe HAKOM-a za dodjelu pojasa 700 MHz za pokretne 5G mreže u kolovozu 2021.

U lipnju 2021. usvojeno je traženo RSPG mišljenje, te su u predloženom koordiniranom rješenju osigurane mjere za neometan rad na TV kanalima u pojasu 470-694 MHz te neometan rad 5G mreža u pojasu 700 MHz, da bi se zaključno s travnjem 2022. većina tih smetnji uklonila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo