nakon duge bolesti / U 74. godini umro Andy Vajna, producent Ramba i Terminatora

Image
Foto: AP Images

S Mariom Kassarom, s kojim osniva producentsku tvrtku Carolco, niže uspjehe s filmovima kao što su Rambo, Terminator, Sirove strasti...

20.1.2019.
22:45
AP Images
VOYO logo

Američko-mađarski producent Andrew G. Vajna, koji je kao Andy Vajna poznat po svojim blockbusterima iz 80-ih poput Ramba, Umri muški i Terminatora, umro je u 74. godini u svom domu u Budimpešti, priopćila je u nedjelju Nacionalna filmska zaklada (NFA).

"Nakon duge bolesti Andy Vajna je umro u svom domu u Budimpešti u 74. godini", piše NFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vajna je rođen u Budimpešti 1. kolovoza 1944. Mađarsku napušta s obitelji nakon sovjetskog gušenja madžarske revolucije 1956. 

Nakon kratkog boravka u Hong Kongu odlazi u Kanadu, a zatim u Sjedinjene Države, gdje ulazi u svijet filma. S Mariom Kassarom, s kojim osniva producentsku tvrtku Carolco, niže uspjehe s filmovima kao što su Rambo, Terminator, Sirove strasti, Potpuno sjećanje, Anđeosko srce i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četrdesetak filmova produciranih u SAD-u, u 2000-im se konačno vraća u Mađarsku. Od 2011. je kao blizak suradnik premijera Viktora Orbana bio državni povjerenik za film.

Kao predsjednik Nacionalne filmske zaklade sufinancirao je Šaulova sina koji je osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2015.  i Oscara za najbolji strani film 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je i vlasnik nekoliko kockarnica i niza medija, među kojima se isticala komercijalna televizijska mreža TV2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo