na današnji dan / U Europskoj uniji smo već 9 godina. Jeste li znali da sve države EU, osim Hrvatske, imaju crvene putovnice?

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Shutterstock

Hrvatska je jedina zemlja Unije s putovnicom koja nije u nekoj varijanti crvene boje!

1.7.2022.
13:40
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska je 2013. godine na današnji dan ušla u Europsku uniju, jedinstvenu međuvladinu i nadnacionalnu zajednicu europskih država. To je jedina organizacija te vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati.

Iako ju je teško definirati, većini je građana jasno što ona jest. No - jeste li znali za ove zanimljive informacije o EU?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska zastava

Zastava Europske unije ima dvanaest zvjezdica. Iako se često misli da zvjezdice simboliziraju prvih dvanaest zemalja koje su se pridružile tom savezu, to nikada nije potvrđeno.

Image
Novotny za RTL.hr /

Države EU pozivaju na štednju energenata, što je s Hrvatskom? 'Europa se ponašala neodgovorno, mi smo u prednosti'

Image
Novotny za RTL.hr /

Države EU pozivaju na štednju energenata, što je s Hrvatskom? 'Europa se ponašala neodgovorno, mi smo u prednosti'

Dvanaest zvijezda se općenito smatra simbolom jedinstva i savršenstva, stoga je vjerojatnije da je to razlog zašto baš dvanaest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suludi zakoni - koji su zapravo stvarni

Europska unija 1995. godine pokrenula je smjernice o tome kako bi banane i krastavci trebali izgledati prije no što uđu na tržište - i uputila poljoprivrednike da odbace one koji su previše savijeni ili pak nedovoljno ravni. Kasnije, tijekom 2009. godine u propis su unesene neke izmjene.

Nova direktiva tako je navela da banane i krastavci moraju biti "bez malformacija ili abnormalne zakrivljenosti". Danas se banane u EU svrstavaju u tri kategorije: premium klasa, prva klasa s malim nedostacima u obliku i one s nedostacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Drugi propis koji je izazvao interes javnosti je - zemlje članice EU trebaju se pridržavati posebnih pravila za zbrinjavanje uginule stoke. Zakon je zabranjivao odlaganje uginulih životinja na otvorenim poljima i na drugim mjestima, a stroge direktive uzrokovale su značajnu štetu u nekim zemljama.

Španjolska se, primjerice, žalila da su zbog te direktive španjolski strvinari počeli gladovati - što je oštetilo bioraznolikost zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, prema Uredbi donesenoj 2010., prehrambeni proizvodi više se ne smiju naplaćivati po količini (primjerice, za deset jaja), već se cijena mora formirati po težini. Iako se i dalje mogu kupiti jaja u različitim količinama, iznos koji kupac plaća određen je težinom tih jaja.

A 2011. EU je zabranila proizvođačima pića reklamiranje vode kao napitka koji sprječava dehidraciju. Temeljem trogodišnjeg istraživanja, vlasti su odlučile da ne postoji dokaz da pitka voda pomaže u hidrataciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođačima flaširane vode zakonski je zabranjeno navedenu izjavu koristiti, a tko to učini - prijeti mu kazna zatvora od dvije godine.

EU i jezici

Ne postoji jedinstveni europski jezik - svi se jezici Unije smatraju ravnopravnima. Inače, u EU postoje 24 službena jezika, a najčešće se koriste engleski, francuski i njemački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se održavaju rasprave, sjednice i konferencije Europskog parlamenta, službeni transkripti i dokumenti prevode se na svih 24 jezika. Europski je parlament zbog toga najveći na svijetu poslodavac tumača, s 350 stalnih prevoditelja. Njima se u razdobljima najvećeg opterećenja pridružuje još 400 prevoditelja.

Valuta

Glavna valuta Europske unije je euro, no nije ga usvojila svaka država. Prvi je put uveden 2002. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice eura imaju svoj standardni otisak s jedne strane, a dizajn specifičan za pojedinu državu s druge. Tako različite zemlje imaju različite kovanice - idealno za numizmatičare!

Izlazak iz unije

Zemlje članice nisu prisiljene ostati u EU. Bilo kojoj zemlji dopušteno je otići ako tako odluči, no moraju o tome obavijestiti tijela EU. To je izrazito kompliciran proces, kao što smo mogli vidjeti u slučaju Brexita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Brexit, naime, nije prvi koji je odlučio izaći iz Unije. Francuski Alžir, kao i francuski prekomorski teritoriji i Grenland odlučili su se povući u različitim vremenima i pod različitim okolnostima.

Putovnice

Skoro sve zemlje Europske unije imaju još nešto zajedničko - putovnice. Većina zemalja EU ima crvenu putovnicu s natpisom "Europska unija" na vrhu, a zatim državom čiji je državljanin. Na Europskom vijeću prihvaćena je preporuka o izgledu putovnica: moraju biti određene veličine, imati 32 stranice, na koricama moraju imati natpis EU i biti - crvene boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je jedina zemlja Unije koja ima putovnicu koja nije neke varijante crvene boje - ona je plava i ne planira se mijenjati. Crvena, naime, nije obveza već samo preporuka.

Image
Foto: Shutterstock/Dusko Jaramaz/PIXSELL
Image
Foto: Shutterstock/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nobelova nagrada

Europska unija dobila je Nobelovu nagradu za mir. Dodijeljena joj je 2012. godine, temeljem doprinosa miru i pomirenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, EU je dobila ovu nagradu za doprinos "preobrazbi većeg dijela Europe iz kontinenta rata u kontinent mira" - kako je istaknuo odbor za Nobelovu nagradu za mir.

Parlament

Europski parlament najveće je, i jedino izravno izabrano međunarodno tijelo na svijetu. Ima više od 700 članova koji predstavljaju više od 500 milijuna pojedinaca iz 28 država članica EU. Niti jedno drugo međunarodno tijelo na svijetu ne može pobijediti veličinu Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prva predsjednica, davne 1979., bila je žena - Simone Veil. Od kad postoji, Europski parlament imao je 30 predsjednika, a samo dvije od njih, i obje iz Francuske, bile su žene.

Pogodnosti za građane

Na mnoge načine svakodnevni je život građana unutar EU olakšan. Jedna od novijih pogodnosti je roaming - građani EU mogu bez posebnih ugovora i dodatnih troškova koristiti sve funkcije svojih mobitela kao da su kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, postoji i europska iskaznica zdravstvenog osiguranja koja se besplatno nudi svim stanovnicima EU. Ideja je da svi građani mogu dobiti zdravstvenu skrb ako im je potrebna - bez obzira gdje se nalazili.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo