poziv zainteresiranima / U ovom gradiću prodaju 100 kuća po jedan euro! Evo koje uvjete trebaju ispuniti kupci

Image
Foto: Shutterstock

Ovaj projekt pokrenut je u listopadu kada su vlasti zaprijetile vlasnicima neodržavanih i napuštenih imanja da će im, ako se ne obnove, biti oduzeta

6.12.2020.
14:40
Shutterstock
VOYO logo

U mjestašcu 225 kilometara udaljenom od Rima, Castropignano, napuštene kuće prodaju se za jedan euro!

Tako je Castropignano krenuo stopama sicilijanskog Salemija i još nekih talijanskih mjesta koja su imala slične akcije. Ipak, gradonačelnik Nicola Scapallati pojašnjava da je njegov projekt ipak malo drugačiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 100 napuštenih nekretnina neće se, naime, prodavati po sistemu licitacije s početnom cijenom od jednog eura pa tko ponudi najviše, nego je njegov cilj da se ide korak po korak. Odnosno, on osobno želi posredovati između prodavatelja i kupaca.

„Ne želimo da nam grad doživi 'stambeni udar' niti da ga preplave kojekakvi špekulanti nekretninama“, rekao je Scapallati za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stvari, poziva zainteresirane da njega direktno kontaktiraju emailom (nicola.scapillati@me.com) s detaljnim planom kako bi obnovili nekretninu i što bi željeli s njom učiniti – hoće li to biti dom, bad&breakfast pansion, trgovina ili pak obrtnička radnja.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

„Neka navedu i svoje zahtjeve, primjerice, trebaju li pristup za osobe s invaliditetom. Selo je maleno i automobili nemaju svugdje pristup“, pojašnjava gradonačelnik dodajući da će, što je zahtjev više konkretiziran, biti lakše pronaći odgovarajuću nekretninu i uspostaviti kontakt s vlasnikom.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti za kupce 

I sad, u čemu je kvaka? Postoje naravno uvjeti za nekretninu od jednog eura. Kupci su obavezni renovirati imanje u roku od tri godine od kupnje i dati polog od 2000 eura koji će im biti vraćeni nakon završetka radova.

Ovaj projekt pokrenut je u listopadu kada su vlasti zaprijetile vlasnicima neodržavanih i napuštenih imanja da će im, ako se ne obnove, biti oduzeta iz sigurnosnih razloga. Do sada su mnogi vlasnici pristali na ponudu grada jer ne mogu ili ne žele snositi bilo kakve troškove. Oni koji se ne odazovu, gradsko vijeće će im oduzeti nekretnine i staviti ih na tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, deseci zainteresiranih iz cijele Europe već su se javili gradonačelniku s prijedlogom za kupnju. A on se nada se da će njihovo mjesto postati ne samo ljepše nego i sigurnije.

„Boli me kad gledam naš povijesni centar pun ruševina. Žalosno je to i opasno. Građevine bi se mogle srušiti svakog trena i prijetnja su sigurnosti stanovnika“, kaže Scapillati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napuštene kuće Castropignana nalaze se u povijesnom središtu, u podnožju srednjovjekovnog dvorca bez krova - bombardiran je tijekom rata, a mnogi su njegovi dijelovi korišteni za izgradnju kuća koje su sada također ruševine ili na prodaju.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Kaže gradonačelnik Scapillati kako budućim vlasnicima nekretnina nemaju za ponuditi ništa osim mira, tišine, netaknute prirode, čistog zraka i fantastične hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Castropignanu živi 900 stanovnika, a 60 posto starije je od 70 godina. Smješten je u centralnoj Italiji, u stjenovitom dijelu Apenina.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo