ŠTO ĆE SE PROMIJENITI? / U Jabuci se za 3 mjeseca ponovno pleše. Direkt prvi u kultnom zagrebačkom klubu koji ima novo vodstvo

Odgojila je generacije i generacije Zagrepčana, okupljala i rokere i metalce i punkere i darkere i alternativce svih vrsta

16.6.2021.
7:00
VOYO logo

Zagrepčani će uskoro ponovno plesati u Jabuci. Doduše, klub se više neće zvati Jabuka, i muzika će biti malo drukčija, ali kultni prostor ponovno živi. Nakon višegodišnjih peripetija, sudskih sporova, deložacija i natezanja prostor je dobio novog zakupca, agenciju Pozitivan ritam, koja tamo planira slušaonice, koncerte, filmove ali i clubbing. 

I sami znaju da je to velik zalogaj, jer nije Jabuka bez razloga kultnog statusa. Odgojila je generacije i generacije Zagrepčana, okupljala i rokere i metalce i punkere i darkere i alternativce svih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno kulturno dobro Zagreba

Vrata Jabuke ponovno se otvaraju. No, narednih barem pet godina s novim ljudima na čelu. "Mogu samo reći da je to velika odgovornost s obzirom što to znači gradu Zagrebu i svim generacijama koje su ovdje prošle. To gotovo da je javno kulturno dobro Zagreba s takvom tradicijom i kod nas postoji jedna velika motivacija da se dokažemo da smo to zaslužili", kazao je Vedran Meniga, voditelj Pozitivnog ritma i izdavačke kuće PDV. 

Nekih promjena će, kaže, biti, ali sve u duhu nasljeđa Jabuke. Pa tako na kritike da nauštrb alternativne scene u klub dolazi elektronika, novi voditelji kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekao da elektronika ostaje u nekadašnjoj Jabuci zbog toga što mi moramo poštivati postulate nasljeđa, znači sve te stilove koji su bili popularni u Jabuci kao što dark, elektro, gothic, dominanta produkcija tih stilova je elektronička", kaže Meniga. 

"Bit će tu svega, od punka, bluesa, black metala, rocka, industriala, electra, alternativnog rocka", rekao je Stjepan Kolobarić, voditelj programa slušaonica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tužan dan /

VIDEO Krenula deložacija Jabuke! Kultni klub nestaje nakon 52 godine postojanja

Image
Tužan dan /

VIDEO Krenula deložacija Jabuke! Kultni klub nestaje nakon 52 godine postojanja

Stara uprava negoduje...

U Jabuci su nekoć na pozornici nastupali Azra, Haustor, Pipsi, Hladno pivo, Arsen Dedić, Karlo Metikoš i brojni drugi. Posljednji koncert je imao Kawasaki 3P u veljači prošle godine, upravo na dan kada je Jabuka slavila pedeset i drugi rođendan.    

A publika će ponovno u Jabuku kada Stožer ukine restrikcije za zatvorene prostore. U klubu se nadaju nakon ljeta. Stara uprava zbog svega negoduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što smo u našim priopćenjima već naglašavali, onaj tko daje legitimitet onima koji su bagerima rušili Jabuku, ne može dobiti našu podršku", poručuje bivša uprava o novim voditeljima. 

"Vrlo su alternativni"

No zato je imaju od brojnih "starih jabučara", poput nekadašnjeg popularnog gitarista Azre i Vještica, čija je karijera krenula upravo iz Jabuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo preuzima ekipa koja se već 19 godina dokazala s ozbiljnim festivalima i poslovima. Vrlo su uigrani, profi i vrlo su alternativni. U biti Jabuka za nova vremena. Tako to meni izgleda i tako se nadam", kaže glazbenik Max Juričić

Novo ime Jabuke

A u nova vremena kreću u novom ruhu. Doduše, interijer se neće drastično mijenjati. Šank, pozornica i mjesto za DJ-a - ostaju na svom mjestu. " Definitivno da ćemo klub ofarbati i oprati prije svega, definitivno da ćemo tu ubaciti neke nove elemente i sitnice koje će definirati nas koji smo tu sljedećih pet godina", kaže Meniga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena će biti i terasa, ili barem ono što je ostalo od nje, a najveća je promjena, što se po želji bivših voditelja klub više neće zvati Jabuka.

"Tako da je osmišljeno novo ime kluba koje ćemo predstaviti kad za to dođe vrijeme. To je kad se najavi otvorenje kluba i s pratećim vizualnim identitetom", kazao je Meniga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ime je, smatraju novi voditelji ionako najmanje važno jer klub čini sadržaj, dobra atmosfera i ljudi koji ga posjećuju. A to su stara garda ovog kultnog zagrebačkog kluba, kojoj bi se sada moglo pridružiti i nove generacije. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo