Melita Vrbanek / Malo selo, koje broji tek 75 stanovnika, u brdima skriva i najbolju seosku ženu u Hrvatskoj

'Za mene to znači zaista puno, da sam se dokazala kao žena i uspjela kao žena koja živi na selu'

23.10.2018.
15:00
VOYO logo

Grad Ozalj u Karlovačkoj županiji poznat je po srednjovjekovnom dvorcu, brojnim plemićkim obiteljima, a sada i po tome što tamo živi najuzornija seoska žena u Hrvatskoj. Ona je Melita Vrbanek, ima 44 godine, i brine se o 67 ovaca, 12 svinja,
11 mačaka, troje djece, baci se vinogradarstvom, vinarstvom, uzgojem žitarica, bundevinih golica, i koječega drugoga. 

Zbog svega toga sinoć je proglašena najuzornijom seoskom ženom u Hrvatskoj, ali zanimljivo je da je gospođa Melita zapravo gradska cura. Malo selo Vivodina, koje broji tek 75 stanovnika, u brdima skriva i najbolju seosku ženu u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene to znači zaista puno, da sam se dokazala kao žena i uspjela kao žena koja živi na selu", ponosno nam je rekla Melita Vrbanek, najuzornija seoska žena.

Ženi koja ponosno nosi lentu najuzornije žene u državi, dan počinje po mraku. Prvo što mora napraviti je odvesti djecu u škole nekoliko kilometara dalje, pa tek onda kreće briga o životinjama i imanju. Kakav god da je raspored taj dan, jednu stvar nikada ne zaboravlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja uvijek želim biti žena u pravom smislu riječi, moj svaki radni dan započinje tako da stavim ruž na usne i olovku na oči. Pa makar cijeli dan bila u livadi, ili išla nahraniti ovce, osjećam se bolje i ženstvenije", nadodaje Melita.

Melita kaže da selo nije izgovor da žena prestane voditi brigu o sebi. Ona i za to ima vremena, iako brine o 67 ovaca, 2 konja, 12 svinja, 11 mačaka, 2 psa. O vinariji, žitaricama, kući, djeci i mužu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vivodina se nalazi na brežuljku između Žumberka i grada Ozlja - simpatično je to selo poznato po dugoj povijesti, dobrom vinu i brojnim vinarijama. Što dokazuju čak i četiri vinarije s prezimenom Vrbanek u tih nekoliko kilometara. Iz vinarije najbolje seoske žene, izađe preko 30 tisuća litara vina godišnje. 

"To vino i mi pijemo i degustiramo, možda najčešće za nedjeljni ručak, često smo za volanom i moramo voziti, pa često ne pijemo koliko bi htjeli. Ja i muž smo peta generacija koja se bavi vinom, nadam se da će biti i šeste generacije, trenutni pokazatelji su dobri", nada se najuzornija seoska žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve je počelo ljubavnom pričom Melite i Zdenka koji su se upoznali - pazite slučajnost - na današnji dan prije 24 godine u centru Zagreba.

"Ja sam radila u Ministarstvu obrane, suprug je bio ročni vojnik. To je bila ljubav na prvi pogled. Onda smo četiri godine živjeli u Zagrebu i razmišljali gdje ćemo, u gradu ili imanju... Odlučili smo se za Vivodinu, i nismo pogriješili", kaže nam Melita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdenko svoje selo i imanje nikada ne bi mIjenjao, ali priznaje da mu je pomoć žene potrebna. Voli se šaliti i reći da je muž od gazde. Njihova djeca, Lucija, Jakov i Sofija - vole selo i ne pomišljaju o odlasku. Između svojih školski obaveza, glazbenik škola, KUD-ova, DVD-ova i nogometnih treninga, stignu i pomoći svojim  roditeljima.

Meliti u čast večeras se okreće i janjac. Zdenko očito želi postati najuzorniji hrvatski suprug pa svojoj pobjednici priređuje feštu i časti sve koje poznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo