Projekt koji je digao Zagreb / Prisjetimo se davnih vremena: U ovo vrijeme '87. sve su oči bile uprte u Zagreb i njegovu Univerzijadu

Image
Foto: Yugopapir, Twitter, YouTube

Jeste li znali da je za vrijeme Univerzijade rođen petmilijarditi stanovnik Zemlje, ili da je za potrebe ovog natjecanja napravljeno posebno pivo?

12.7.2020.
12:00
Yugopapir, Twitter, YouTube
VOYO logo

XIV. Ljetna univerzijada održana je u Zagrebu od 8. srpnja do 19. srpnja 1987. godine.

Univerzijada je ostavila velik trag u povijesti Zagreba, učinila ga ljepšim mjestom i iza sebe ostavila jednog od najzapamćenijih simbola natjecanja - Zagija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlagalo se da maskota bude vrabac, kos i mnoge životinje iz naših šuma, čak i medvjed, ali najviše je bilo prijedloga da to bude ipak vjeverica. Jer, kako su mnogi predlagači pisali i tvrdili, to je svima simpatična životinjica, živahna, ljupka i zanimljiva. 

Tako je Zagi i službeno postao maskota, a njegov autor je Nedeljko Dragić. Zagija je trebalo nacrtati u svim pozama svakog sporta, u raznim sportskim dresovima... Slike Zagija i danas možemo vidjeti po glavnom gradu, neki vjerni obožavatelji Univerzijade veliki su skupljači svih predmeta vezanih uz ovu vjevericu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2015/06/zagi1-630x725.jpg

Zagreb - ljepši grad

Univerzijada je, po mnogima, bila odlična prilika da se Zagreb malo "uredi". Zahvaljujući Univerzijadi izgradila se dvorana Cibona, sportski centar na Jarunu, kompleks bazena Mladost, a obnovljen je i kompleks bazena na Šalati

Zahvaljujući Univerzijadi izgradio se novi autobusni kolodvor, obnovljen je željeznički kolodvor, uređeno je niz pročelja i ulica u centru, a obnovljeni su i studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Neki podaci govore da je u Univerzijadu i Zagreb utrošeno onoliko koliko bi danas vrijedilo 300 milijuna eura, a i isti je projekt dobro trebalo ispromovirati. Ovo je događanje uvelike pomoglo da se Zagreb konačno "uzdigne" i probudi kako ne bi zaostajao među "susjednim" glavnim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje i promocija

Otvaranje je gledalo više od 50.000 ljudi, a na igrama je sudjelovalo 6423 studenata iz 122 države. Na cijelom projektu je radilo preko 22 tisuće volontera. Službeno geslo Univerzijade bilo je: „Svijet mladih za svijet mira“. Pjesma koja je bila himna Univerzijade, glasila je:

"Tu smo, nek vidi svak,
Stanari istog grada,
Zagreb, mladost, pjesma,
Univerzijada!!
Za ljubav, za život,
Za igru i svoj sreći
Za bezbrojna prijeteljstva,
Za Zagreb, bolji i veći!!!"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo