čini se kao daleki san / U ovoj se zemlji sve može riješiti u samo par klikova: Ovdje nitko ne traži pečat, a nije bila ni ‘revolucija‘ zbog 5G mreže

Image
Foto: Shutterstock

Osim digitalnih izbora, prosječni porezni obveznik koji nema poslovni prihod za pet minuta može podnijeti svoju prijavu

21.10.2020.
21:30
Shutterstock
VOYO logo

S nevjerojatnih 99 posto javnih usluga koje se mogu obavljati putem interneta, Estonija je postala prva digitalna republika u svijetu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izbori u potpunosti digitalizirani

Estonija je započela digitalnu reformu još 1997. godine, u vrijeme kada je internet koristilo tek 1,7 posto populacije. Projekt estonske vlade pod nazivom Tigrov skok omogućio je da samo godinu dana nakon početka reforme 97 posto škola ima pristup internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri godine kasnije Estonija je postala prva zemlja koja je donijela zakon kojim je pristup internetu proglašen osnovnim ljudskim pravom.

Image
primjer uspjeha /

Od njih bismo trebali učiti: Reforma obrazovanja povećala im je radne vještine za 15, a plaće za 6 posto

Image
primjer uspjeha /

Od njih bismo trebali učiti: Reforma obrazovanja povećala im je radne vještine za 15, a plaće za 6 posto

U toj se baltičkoj zemlji još od 2005. može glasati putem interneta i to tako da se registrirate digitalnom osobnom iskaznicom. U predizborno vrijem mogu se izjasniti koliko god puta žele, s time da im svaki novi glas poništava prethodni, a na tome im se, posebice u osvit predsjedničkih izbora, dive i Amerikanci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim digitalnih izbora, prosječni porezni obveznik koji nema poslovni prihod u Estoniji za pet minuta može podnijeti svoju prijavu. Za usporedbu s time, u Americi taj postupak traje u prosjeku osam sati. 

Stigla na Erasmus

Estonsko zdravstvo također je digitalizirano pa tako liječnici uz prethodni pristanak pacijenata mogu prikupljati i vizualizirati kartone pacijenata kad i gdje god im je to potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i da Estonci uživaju u besplatnom Wi-Fi-u i to u gotovo svim naseljenim područjima zemlje. 

Život u prvoj digitalnoj državi svijeta iskusila je i Anna Kaić iz Pule koja je u Tallinn otišla kao studentica na razmjenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još dok sam bila u Hrvatskoj  i pregovarala s poslodavcem, kao i gdje ću stanovati, tražili su mi digitalni potpis. Ovdje je normalno da ljudi imaju pametnu osobnu iskaznicu i da će se digitalno potpisati bilo koji dokument, što ja, naravno, nisam imala", kazala je Anna za Slobodnu Dalmaciju te je dodala da je zbog boravka duljeg od tri mjeseca morala napraviti "pametnu" osobnu iskaznicu. 

Pomoglo im je u pandemiji 

Iako se osobna iskaznica podiže fizički, kupnjom čitača koji je dostupan na svakom kiosku, postaje osposobljena za digitalnu uporabu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ovdje možete bez ikakvog problema naći novi posao i potpisati ugovor od kuće, napraviti poreznu prijavu, pokrenuti start-up, otvoriti račun u banci, s time da ga poslije morate verificirati u poslovnici, promijeniti boravište, sve što vam padne na pamet", ispričala je Anna.

Dodala je i da je sustav e-Građanina koji se koristi u Hrvatskoj puno kompliciraniji od onoga što prakticiraju Estonci. Digitalizacija im se pokazala kao pametan potez, posebice u pandemiji koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je izbila epidemija koronavirusa, Estonci su, zahvaljujući digitalizaciji, još brže u odnosu na druge kompletno poslovanje uspjeli prebaciti na web", kazala je Anna.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo