'svemirske neprilike' / U petak će Zemlju pogoditi geomagnetska oluja: moguće smetnje na mobitelima i internetu

Image
Foto: Thinkstock

Geomagnetske oluje prouzrokuju strah jer je u stanju djelovati na električnu struju širom svijeta, no nas očekuje najblaža 'varijanta'

18.1.2018.
10:06
Thinkstock
VOYO logo

Oluju koja bi nas trebala pogoditi ovog petka, 19. siječnja, prouzrokuje plinoviti materijal koji istječe kroz rupu u sunčevoj atmosferi, što se manifestira kao izbacivanje solarnog vjetra koji djeluje na zemljinu magnetosferu, piše Express.

Nasreću, očekuje se oluja klase G-1 koja je najblaža na skali ovakvih "svemirskih vremenskih neprilika", tvrdi američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA). Unatoč tome, ovakva oluja svejedno može prouzročiti slabije fluktuacije u mreži električne opskrbe te manje utjecaje na satelitske operacije, ali i djelovati na migrirajuće životinje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Express napominje, geomagnetske oluje prouzrokuju strah jer je u stanju djelovati na električnu struju širom svijeta, te je tako oluja kategorije G-5 u stanju prouzročiti široke probleme s voltažom, kao i potpuni kolaps elektrodistribucijske mreže te oštećenje električnih transformatora. Uz to G-5 djeluje i na radio valove, te tako može izbaciti iz uporabe telefonsku komunikaciju i internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo