Potrošačka organizacija Foodwatch / U popularnoj nugat kremi i još 18 proizvoda u Njemačkoj pronađeno opasno mineralno ulje: Sumnja se da je kancerogeno

Image
Foto: Shutterstock

Takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH) otkrivena su u 19 proizvoda

10.12.2021.
9:10
Shutterstock
VOYO logo

Potrošačka organizacija Foodwatch otkrila je kako pronašla je mineralno ulje koje je opasno po zdravlje u popularnoj kremi od orašastih plodova i nugata. Mnoge druge namirnice, uključujući bujon kocke, također su sadržavale mineralno ulje. 

Laboratorijsko ispitivanje koje je proveo Foodwatch u cijeloj Europi pokazuje da je mnogo hranidbenih proizvoda kontaminirano opasnim ostacima mineralnog ulja, piše njemački RTL. U studiji su ispitana ukupno 152 proizvoda iz Njemačke, kao i iz Austrije, Belgije, Francuske i Nizozemske.

Takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH) otkrivena su u 19 proizvoda, odnosno u 12,5 posto. Sumnja se da su kancerogeni i mutageni te predstavljaju veliku kontaminaciju u ljudskom tijelu, a osim u strojevima koji se koriste za berbu, ambalaža proizvoda može takođe uzrokovati kontaminaciju mineralnim uljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Mnoštvo sadržaja /

Nezaobilazan za adventski štimung je Gorski Kotar: U Delnicama će vas dočekati Baka Mraz

Image
Mnoštvo sadržaja /

Nezaobilazan za adventski štimung je Gorski Kotar: U Delnicama će vas dočekati Baka Mraz

U Njemačkoj su pronađeni u Nutelli, Nusspli Nuss-Nougat-Creme, kao i umaku za pečenje i Knorrovoj bujon kocki. Proizvodi bi morali biti odmah javno povučeni.

Za većinu proizvoda vrijedi granica detekcije od 0,5 mg po kilogramu. “Knorr Bratensaft Basis aus Deutschland” ima vrijednost kontaminacije od 82 mg po kilogramu. Prema Foodwatchu, serija Nutelle iz Njemačke bila je kontaminirana s 2,3 mg po kilogramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iako je problem opasnog onečišćenja mineralnim uljem poznat godinama i potpuno je rješiv, još uvijek ne postoji granična vrijednost koja štiti potrošače – ovo je pravi politički promašaj. Prehrambene tvrtke konačno moraju biti natjerane da minerala onečišćenja uljem stave ispod stroge zakonske granice kako bi ih koristili u svojim proizvodima'', kazala je Saskia Reinbeck iz Foodwatcha.

Foodwatch naglašava da zakon o hrani EU-a jasno kaže da se neispravna hrana ne može stavljati na tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo