INICIJATIVA AUTOMOTO SAVEZA / U roku od šest mjeseci automobili koji se prodaju u Sloveniji, morat će početi 'pričati' slovenski

Image
Foto: Shutterstock

Kako naglašava Ministarstvo, trgovci i uvoznici automobila dužni su koristiti slovenski jezik u novim vozilima.

22.9.2021.
16:29
Shutterstock
VOYO logo

Korištenje suvremenih korisnička sučelja u elektroničkim uređajima u automobilima može predstavljati mnoge probleme mnogim pojedincima, osobito starijim osobama ili onima koji ne poznaju neki od glavnih stranih jezika, poput engleskog, španjolskog ili njemačkog.

To je jedan od razloga zašto su u svibnju Slovenski automoto savez (AMZS) i Slovensko udruženje potrošača (ZPS) pripremili i podnijeli Narodnoj skupštini inicijativu kojom će zakonodavci zahtijevati od proizvođača automobila ili predstavnika da svi novi automobili budu opremljeni elektroničkim sustavima na slovenskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AMZS upozorio je nedavno na slučaj vozača koji je s pokvarenim sustavom za sprječavanje sudara vozio više mjeseci, sve dok ga na servisu nisu upozorili da ima pokvarenu kameru ispod vjetrobranskog stakla, zbog čega je bio u opasnosti jer nije razumio upozorenje na engleskom.

Naime, Narodna skupština poslušala je inicijativu i uputila je Ministarstvu kulture koje je sada tražilo od predstavnika marki automobila da u roku od šest mjeseci uvedu slovenski jezik u sve svoje nove automobile, piše Avto Magazin

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
7 itekako korisnih savjeta /

Benzin je najskuplji u posljednjih sedam godina: Evo kako ga uštedjeti u vožnji automobilom

Image
7 itekako korisnih savjeta /

Benzin je najskuplji u posljednjih sedam godina: Evo kako ga uštedjeti u vožnji automobilom

Kako naglašava Ministarstvo, trgovci i uvoznici automobila dužni su koristiti slovenski jezik u novim vozilima prema stavku 2. članka 20. Zakona o javnoj uporabi Zakona o slovenskom jeziku: Agenti i uvoznici očekuju da sve informacije namijenjene korisniku u elektroničkim uređajima automobila budu također na slovenskom jeziku - osobito u novim, gdje je to moguće, kao i u postojećim automobilima.

Stoga će svi novi automobili koji će se u Sloveniji prodavati nakon 22. ožujka 2022. morati biti opremljeni sučeljem na slovenskom jeziku. Naravno, ovdje se postavlja pitanje rabljenih automobila na slovenskim cestama za koje novo pravilo neće vrijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski jezik u svojim vozilima koji se uvoze u Sloveniju imaju Volkswagen, Renault, Škoda, Dacia i Nissan, dok  Kia, Hyundai, Citroen, Peugeot i Toyota  nemaju opcije "slovenščina". Uvoznici  odnosno zastupnici potonjih morat će na svoj trošak automobile, koje su već prodali bez navigacije i drugih uputstava na slovenskom, opremiti prema nalogu ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo