liječnici upozoravaju / U sebe nalijevate energetska pića za produktivnost? Ne možete biti više u krivu!

Image
Foto: Thinkstockphotos

Jedan od češćih razloga odlaska tinejdžera na hitnu pomoć u Sjedinjenim Državama su nuspojave zbog uzimanja energetskih napitaka

28.1.2019.
16:09
Thinkstockphotos
VOYO logo

Njemačka udruga pedijatara mladim ljudima poručuje da ih energetski napitci neće potaknuti da budu produktivniji, naprotiv, njihove mentalne i fizičke sposobnosti nakon konzumacije takvih pića su lošije. 

Energetski napitci su bezalkoholna pića koja, kako ih reklamiraju proizvođači, trenutačno povećavaju razinu energije u organizmu. Po nekim istraživanjima ona na kratko vrijeme uspijevaju povećati mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost, no treba napomenuti da se energija u energetskom napitku ne oslobađa kao rezultat sagorijevanja kalorija, već zbog stimulansa i vitamina koje sadrži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se mentalne i fizičke sposobnosti pojedinca poboljšale, arterije se moraju proširiti kako bi više krvi stiglo do do mozga, srca i mišića. Energetski napitci, naprotiv, na arterije djeluju tako da se one sužavaju.

Ne treba zaboraviti da takva pića sadrže triput više kofeina nego Coca-cola, a dvije do tri limenke dnevno mogu uzrokovati srčanu aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju i bol u želucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od češćih razloga odlaska tinejdžera na hitnu pomoć u Sjedinjenim Državama su nuspojave zbog uzimanja energetskih napitaka. 

Premda se isprva zbog povećanog dotoka krvi u mozak osoba osjeća vedrije i snažnije, takvo ih "osvježenje" kasnije košta jer dolazi do još većeg umora, apatije i nesanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno djeluju na način da organizam proizvodi više hormona koji reguliraju razinu stresa, što znači da se pritom povećavaju krvni tlak i broj otkucaja srca.

Osim ovih kratkoročnih efekata, energetska pića dugoročno pridonose razvoju gojaznosti i dijabetesa jer sadrže visoku razinu šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi bi stoga trebali izbjegavati njihovo konzumiranje te osobito izbjegavati ispijanje više limenki energetskih pića svakodnevno.

Tinejdžeri koji pate od manjih problema u procesu rasta, imaju problema s cirkulacijom ili uzimaju lijekove za liječenje ADHD poremećaja, trebali bi biti posebno oprezni kada je posrijedi ispijanje energetskih pića, upozoravaju njemački liječnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo