Dvorac Bračak kod Zaboka / U srcu Zagorja postoje još jedni Kulmerovi dvori: Nekad su tu stolovali grofovi, a danas vladaju poslovni anđeli

Dvorac je prije dvije godine obnovljen i spašen od propadanja

22.1.2019.
15:48
VOYO logo

U srcu Zagorja postoje još jedni Kulmerovi dvori, samo manji i manje raskošni od Todorićevih, ali s puno važnijom namjenom. Naime, dvorac je prije dvije godine obnovljen i spašen od propadanja, a od nedjelje se u njemu nalazi prvi ured u Europi za poduzetničku i investitorsku elitu.

Njihovo znanje, ali i kapital na raspolaganju je mladim poduzetnicima i start-upovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorac Bračak kod Zaboka - barem je to bio 1889. kada ga je izgradila obitelj Kulmer. Nakon toga se u njemu nalazila čak i bolnica, a kada je ona premještena, zgrada je godinama propadala. No mjesto gdje su nekad stolovali grofovi, danas vladaju start-upovi i poslovni anđeli.

"Mi smo jedan kulturni spomenik 19. stoljeća s modernom tehnologijom 21. stoljeća doveli u funkciju", ispričao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkada je obnovljen i postao energetski najpametnija zgrada u Hrvatskoj, mladima u poduzetničkom inkubatoru s poslovnom idejom, ali bez infrastrukture i novca, od danas se u dvorcu pridružuju moćni poduzetnici i investitori od kojih će učiti. 

"Za nas znači sigurno nekakva velika mogućnost da probamo participirati na nekim stranim tržištima, prije svega trećeg svijeta, Afrike, možda Australije, Sjeverne Amerike", kazao je Božidar Piljek, suvlasnik startup-a za energetiku i drvnu industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A priča kako je došlo do toga je nevjerojatna

"Bio sam kod kuće i gledao Hrvatska - Francuska na televiziji, finale. Tada sam rekao: 'Ovo je ono što Velika Britanija, Turska, Španjolska, Njemačka nisu uspjeli. Hrvatska jest!' Tada sam rekao: 'Ako je san velik i ako ljudi vjeruju u njega, ostvarit će se'", ispričao je Baybars Altuntas, osnivač i predsjednik Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela.

I tako je odlučio da Hrvatska bude centar Europske unije za poslovne anđele iz cijelog svijeta. Njihove investicije trebale bi dovesti do novih radnih mjesta, a iseljavanje je, pokazuju gosti u Zagorju, globalna problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ista je stvar u Gani i Africi. Ono što trebamo raditi je investirati u ljude. Investirati u obrazovanje i mlade koji daju otkaze, kako bi ostali", istaknuo je Ibrahim Mohammed Awal, ministar poslovnog razvoja Republike Gane.

Ovo je županija s najvećim rastom zapošljavanja u Hrvatskoj. A činjenicu da će tome doprinijeti i njegov dvorac, sigurno nije mogao sanjati ni sam grof Kulmer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo