Jednakost i prije 9000 godina / Učili su nas pogrešno, ali sad je dokazano: Žene su u lov išle jednako kao i muškarci

Image
Foto: Screenshot/Twitter UC Davis IET

Dokazao je to grob jedne lovkinje iz Perua

8.11.2020.
17:00
Screenshot/Twitter UC Davis IET
VOYO logo


Devet tisuća godina star grob lovkinje u Peruu dokazuje kako su se i žene naveliko borile protiv divljih životinja kako bi prehranile sebe i obitelj.

Ovaj je dokaz potpuna suprotnost s prihvaćenom povijesnom ulogom lovca: oni su prikazani kao jaki, dlakavi muškarci koji love i ubijaju životinje, dok žene beru plodove s drveća. Naime, nedavno otkriven 9000 godina star grob žene lovkinje ukazuje na to da su žene u prošlosti lovile velike zvijeri jednako kao i muškarci, piše u studiji objavljenoj u  časopisu Science Advances, a prenosi Science alert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova otkrića na neki način podcrtavaju ideju da rodne uloge koje danas u društvu uzimamo zdravo za gotovo - ili koje mnogi uzimaju zdravo za gotovo - možda nisu toliko prirodne kako su neki možda mislili", rekao je glavni autor Randy Haas, docent antropologije na Kalifornijskom sveučilištu u Davisu.

Image
budi nadu /

Studija je pokazala da bi koncerti u pandemiji mogli biti sigurni pod uvjetom da se ispune određeni uvjeti, ali postoji i 'kvaka'

Image
budi nadu /

Studija je pokazala da bi koncerti u pandemiji mogli biti sigurni pod uvjetom da se ispune određeni uvjeti, ali postoji i 'kvaka'

Čak 30 do 50 posto lovaca bile su ženske osobe

2013. godine Haas je radio na drugom iskopavanju u planinama Anda kada je mještanin obližnje južne peruanske zajednice Mulla Fasiri izvijestio da je u blizini razasuto stotine drevnih kamenih alata. Pet godina kasnije, nakon što su osigurali financiranje i omogućili suradnju s lokalnim stanovništvom, Haas i njegov tim započeli su iskopavanje mjesta, koje je postalo poznato kao Wilamaya Patjxa. 2018. istraživači su otkrili šest ljudskih pokopa u Wilamaya Patjxa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva od šest pokopa sadržavala su i lovački alat, ali jedan je bio posebno zanimljiv. U šestom pokopu, koji datira otprilike prije 9000 godina, "započeli smo otkrivati ​​ovaj zaista bogati sklop artefakata",  rekao je Haas. Smatra se da pokop pripada lovcu-sakupljaču koji je, na temelju ispitivanja razvoja zuba, preminuo između 17. i 19. godine. Kako su se iskapanja nastavljala, ljudi su počeli nagađati kako je riječ o vrsnom lovcu.

Profesor antropologije na Sveučilištu u Arizoni James Watson je pregledao kosti lovca i dokazao da je riječ o ženskoj osobi. Onda su se Haas i njegov tim zapitali: "Je li ovo jedina, ili su općenito i žene išle u lov?". Tim je potom identificirao 429 kostura sa 107 drevnih groblja širom Amerike; od 27 pokopanih s alatom čak 11 su bile ženske osobe. Daljnja statistička analiza sugerirala je da su između 30 i 50 posto lovaca u tim populacijama bile žene. Iako pokopavanje s alatom nije nužan dokaz da je osoba, bilo muška, bilo ženska, bila lovac, običaji nalažu da su se vrsni lovci koji su hranili narod pokopavali sa svojim oružjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo