globalni trend / Udar na džepove građana: Diljem svijeta skočile cijene šećera, žitarica i mesa

Image
Foto: Shutterstock

Agencija za hranu Ujedinjenih naroda objavila je indeks cijene košarice za listopad

7.11.2019.
12:20
Shutterstock
VOYO logo

Cijene hrane porasle su u listopadu na svjetskim tržištima prvi puta u pet mjeseci, potaknute poskupljenjem šećera i žitarica, objavila je u četvrtak agencija za hranu Ujedinjenih naroda FAO.

Najviše je poskupio šećer

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u listopadu u prosjeku 172,7 bodova, što je za 1,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlogodišnji listopad njegova je vrijednost viša šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je u listopadu poskupio šećer, za 5,8 posto u odnosu na rujan, uglavnom pod utjecajem očekivanja znatno smanjene opskrbe u sezoni 2019/2020. s obzirom na naznake značajnog pada proizvodnje u Indiji i na Tajlandu.

Znatno su porasle i cijene žitarica, za 4,2 posto u odnosu na rujan, predvođene povećanjem izvoznih cijena pšenice i kukuruza zbog pogoršanih izgleda uroda u nekoliko ključnih zemalja-proizvođača i "snažnoj trgovinskoj aktivnosti“. Suprotno tome, cijene riže pale su zbog slabije potražnje i očekivanja obilne žetve sorte basmati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupjelo je i meso, za 0,9 posto, utvrdili su u FAO-u, izdvajajući među razlozima snažnu uvoznu potražnju iz Kine. 

Niže cijene mlijeka

Indeks koji mjeri kretanja cijena biljnih ulja porastao je 0,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu od prošlogodišnjeg rujna, poduprt višim cijenama palminog ulja koje su neutralizirale pad cijena suncokretovog i ulja uljane repice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niže su cijene zabilježene samo u kategoriji mlijeka i mliječnih proizvoda, za 0,7 posto u odnosu na rujan, budući da su niže cijene sira prevagnule nad poskupljenjem obranog i punomasnog mlijeka u prahu.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je dodatno snizio procjenu globalne proizvodnje žitarica u ovoj godini, za oko dva milijuna tona, na 2,7 milijardi tona. To bi i dalje predstavljalo povećanje za 1,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snižena procjena ukupne proizvodnje žitarica odražava očekivanu manju proizvodnju pšenice, za milijun tona, od ukupno 765 milijuna tona. Time bi porasla za 4,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

FAO je snizio i procjenu proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, za 1,3 milijuna tona, na 1,4 milijardi tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodnja riže trebala bi po FAO-vim procjenama biti neznatno niža u odnosu na rekordnu 2018. i iznositi 513,4 milijuna tona.

U FAO-u procjenjuju i da će u sezoni 2019/2020. ukupna potrošna žitarica biti za 4,5 milijuna tona niža no što su do sada očekivali i iznositi još uvijek rekordnih 2,709 milijardi tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalihe bi na kraju sezone 2019/2020. trebale iznositi 849,5 milijuna tona i biti 1,5 posto niže nego na njezinom početku. Pritom bi zalihe pšenice do kraja sezone trebale porasti na 275 milijuna tona, što bi predstavljalo povećanje za 1,9 posto u odnosu na njezin početak.

Obujam globalne trgovine žitaricama trebao bi iznositi 415 milijuna tona, što bi značilo da bi se zadržao na razini prethodne sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo