digitalna birokracija / Ujedinjeno Kraljevstvo razvija digitalne vozačke dozvole

Image

Britanska agencija za vožnju i vozila radi na razvijanju smartphone verzija vozačkih dozvola.

17.5.2016.
15:19
VOYO logo

Izvršni direktor Britanske agencije za vožnju i vozila, Oliver Morley, na Twitter je profil agencije postavio fotografiju prototipa digitalne vozačne dozvole. Napomenuo je kako bi građani dobili određeno vrijeme prilagodbe pa bi prve verzije služile tek kao dodatak klasičnim papirnatim verzijama istih.

Prve verzije razvijaju se na Appleovim pametnim telefonimam, a aplikacija Wallet (novčanik) korisnicima omogućuje korištenje dogotalnih putovnica, debitnih kartica i kartica za popuste, a digitalne vozačke dozvole našle bi se na istoj aplikaciji. Zanimljivo je i da se već može plaćati pomoću pametnih telefona, a informacije o autorizaciji provjeravaju se preko otiska vlasnikova prsta ili obične lozinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Razvoj viralne sigurnosti značajno je porastao, a dokaz tome je digitalno plaćanje. Sljedeći su korak digitalne vozačke dozvole. Većina naših građana ionako ne izlazi iz kuće bez pametnih telefona pa ideja zvuči vrlo praktično i logično', izjavio je analitičar, Ben Wood, piše BBC.

'Digitalni novčanici su jako podcijenjeni i iako ih ljudi zasad ne koriste u velikim količinama, njihova upotreba sve više raste. Ljudima je jednostavno logično da privatne informacije pohranjuju u svojim smartphoneima.', zaključio je tehnološki analitičar, Chris Green.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke De La Rue, koja je već godinama zadužena za printanje novčanica i putovnica, poručuju kako i sami rade na razvoju digitalnih putovnica. S druge strane, američka sigurnosna firma, Morpho Trust, još od kolovoza prošle godine iste i testira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamošnji su glasnogovornici naveli neke od prednosti ove 'birokracije budućnosti': 'Korisnici mogu mijenjati svoje službene adrese, čak i naznačiti žele li nakon smrti donirati organe. Puno to znači za uštedu vremena, uzevši u obzir birokratske procese kroz koje bi fizički trebali proći da postignu isti rezultat. Viralni dokument sam se nadograđuje i kada osoba napuni 21 godinu pa istog trena može legalno kupiti alkohol, a ne mora posjećivati ustanove da bi zamijenula dokument.'

Nešto je ambiciozniji plan australskih vlasti koje planiraju uvesti digitalne vozačke dozvole bez razdoblja prilagodbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo