BLAGDANI PRED VRATIMA / Ukrasi se skidaju, a drvce najčešće baci, ali ne mora biti tako: Kako brinuti o živom božićnom drvcu?

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Božićno drvce središnje je mjesto naših domova tijekom Božića i donosi radost tijekom cijele sezone

16.12.2019.
9:02
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Ako želite božićno drvce koje može dalje nastaviti živjeti u vašem dvorištu, najbolje je kupiti biljku u posudi. Plemenita jela spada među najkvalitetnija drvca jer njene iglice tupih vrhova najmanje otpadaju. Uz nju su preporučljive i Kavkaska jela te plava smreka Glauca čije se iglice također dosta dobro drže na granama. Obična smreka kod nas je ipak najzastupljenija zbog pristupačne cijene, ali u tom se slučaju pripremite na jače opadanje iglica i čišćenje kao i kod običnog bora.

Živo stablo treba biti tretirano s više pažnje nego uobičajno sječeno stablo jer ono treba preživjeti kad ga se ponovno zasadi. Najbitnije je da drvce dobije dovoljno vode (ali ne previše) i da ne bude u pretoploj prostoriji. Ako ga predugo držite na visokoj temperaturi, veće su šanse za njegovu propast jer će razlika u temperaturi biti prevelika. Najbolje je da sobu s drvetom držite što je moguće hladnijom, a ako je moguće, koristite male LED lampice i minimalno ukrasa, savjetuje Agroklub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što jako zahladi i tlo se smrzne, iskopajte rupu dva puta širu od veličine busena.  Prekrijte ju nekom ceradom u slučaju da dođe do mraza.

Drvce nakon božićnih blagdana prvo stavite u garažu ili neku hladniju prostoriju. Obavezno odaberite topliji dan s temperaturom iznad nule. Drvo posadite u rupu pazeći da dobijete ispravnu dubinu. Korijenska kugla i deblo ne smiju se zakopati dublje u zemlju nego što su bili u loncu. Sadnicu pokrijte zemljom, zalijte ju i lagano utabajte nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolje rezultate, nanesite organski malč oko baze stabla i pripazite na vlagu tla oko njega. Nakon što ste posadili bor, on zasigurno neće promijeniti izgled najmanje jednu godinu jer je to period u kojem bor stagnira. Jednu do dvije godine na boru neće izrasti nove grane i iglice što je normalno i oko toga se ne treba zabrinjavati. 

Najljepše i najzelenije rješenje je za blagdane kupiti pravi, živi bor. Ne samo da donosi miris u kuću, nego produljuje njegov životni vijek. Bor je vraćen u prirodu, a pri tome se izbjegava odlaganje jelki na smetlišta koja svake godinu budu pretrpana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo