objavio oglas / Umirovljenik nudi 5.000 eura za zapošljavanje sina koji godinu dana ne može naći posao

Image
Foto: Thinkstockphotos

Oglas je objavio bez sinovljeva znanja, a od objave mu se javilo dvadeset tvrtk

3.9.2015.
16:14
Thinkstockphotos
VOYO logo

Među novinskim oglasima u Španjolskoj za posuđivanje novca, kućne popravke i susrete "na slijepo" našao se ovih dana i oglas jednog 68-godišnjeg umirovljenika u kojemu nudi 5.000 eura, no on ne traži društvo, već pomaže nezaposlenom sinu koji godinu dana pokušava pronaći posao.

Očaj ga je natjerao da ponudi novac u zamjenu za radno mjesto. "Umirovljenik nudi 5.000 eura poduzeću koje mu zaposli nezaposlenog, kvalificiranog, odgovornog i radišnog sina. Privatnost zagarantirana", piše u oglasu u novinama Heraldo de Aragón, regionalnom listu sa sjeveroistoka Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je prošli petak objavio oglas javilo mu se dvadeset tvrtki, no kaže "da treba ostati čvrsto na nogama". Umirovljenik, koji je htio ostati anoniman, smatrao je da je oglas "jedini izlaz".

Njegov 39-godišnji sin, oženjen i s 5-godišnjim djetetom, oduvijek je bio vezan ugovorima na određeno vrijeme u različitim sektorima, od informatike, hotelijerstva do prehrambene industrije. U rujnu prošle godine dobio je otkaz na posljednjem radnom mjestu, vezanom uz održavanje kemikalija, gdje je radio sedam godina, jer su stigli novi mladi zaposlenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada bez prestanka traži novi posao. On je jedan od preko 4 milijuna nezaposlenih stanovnika Španjolske, nakon što je prošli mjesec njih 21.679 dobilo otkaz.

Španjolska je, uz Grčku, Cipar i Hrvatsku, zemlja s najviše nezaposlenih u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenik, koji je bio odvjetnik i živi u Madridu, prima mirovinu od 2.500 eura mjesečno, a s tim novcem mora uzdržavati petero djece. Njegova supruga je bolesna, a osim nezaposlenog sina, ostala četvorica sinova zarađuju po 1.000 eura, s čime teško izlaze na kraj.

"Tijekom karijere stvorio sam mnogo radnih mjesta. Najlakše bi bilo iskoristiti neki od kontakata i tražiti uslugu, no etika je obilježila moju karijeru", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početku mu je bilo neugodno objaviti i oglas, no gledajuću sinovljevu patnju osjećaj neugode ga je brzo prošao.

"Mislio sam o 5.000 eura kao okruglom iznosu, no spreman sam dati i više", ističe umirovljenik. Svejedno mu je hoće li netko sinu ponuditi mjesto zaposlenika ili sudionika u nekom projektu gdje će naučiti raditi nešto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo želim da izađe 'iz bunara' gdje se nalazi", napominje. U manje od tjedan dana javilo mu se 20 poduzeća, no niti jedno nije pitalo za novac. Samo traže sinovljev životopis i intervju za posao.

Kompanije su iz različitih sektora, od kemijske industrije, hotelijerstva, osiguranja, nekretnina do grafičkog dizajna, a javila se i jedna tvrtka za odnose s javnošću. Gotovo sve su iz Zaragoze, grada na sjeveroistoku zemlje, gdje živi njegov sin i gdje je sjedište novina Heraldo de Aragón.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenik je, međutim, oprezan: "Nikada ne znaš tko se nalazi iza vrata".

Oglas je objavio bez sinovljeva znanja. Obavijestio ga je nekoliko sati prije nego su se novine pojavile na kiosku. "Jako se naljutio. Nije htio da ga prepoznaju u Zaragozi. To mu se činilo sramotno, kao gubitak dostojanstva", govori umirovljenik. "No nakon što smo dugo razgovarali rekao mi je 'Ti si najbolji otac na svijetu' ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj sada iščekuje rezultat susreta s tvrtkama koje su pokucale na vrata. Oglas, za kojeg je umirovljenik platio 90 eura, objavljen je prošli petak, subotu i nedjelju te će ponovno izaći u iste dane ovaj tjedan.

"Danas mu pomažem jer sam ja počeo raditi s 18 godina i imam ušteđevinu. No ovdje neću biti zauvijek", kaže umirovljenik oslikavajući otužno stanje u Španjolskoj, ali i brojnim drugim zemljama juga Europe, u kojima su nekad radno sposobna djeca uzdržavala starije, a danas je obratno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo