natjecanje u zagrebu / Umjetnici novog kova: labudove, srca, rozete i sto drugih čuda oni oslikavaju na - kavi

Mlijeko im je boja, a kava platno na kojem izrađuju prava mala remek djela

7.11.2016.
18:10
VOYO logo

Akteri naše iduće priče imaju svoje idole, no približit im se žele na posve drukčiji način. Umjetnost je njihovo gorivo. I to ne bilo kakva umjetnost. Labudove, srca, rozete i sto drugih čuda oni oslikavaju na - kavi. Njihova je boja mlijeko, a što sve s njim rade - provjerio je naš Dario Todorović. 

"Ocjenjujemo kontrast uzorka u odnosu na pozadinu. Gledamo bijeli uzorak na tamnoj podlozi. Važna je i simetrija, da je crtež jednak na obje strane i da je postavljen centralno u šalici. Mlijeko treba izgledati lijepo, sjajno, kremasto i primamljujuće", kaže sutkinja Ana Pipunić na natjecanju barista u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sama pobjednica priznaje da su joj četiri piva za vrijeme natjecanja pomogla da ruka bude mirna. 

"Zato kaj moraš bit skroz opušten. Ovo mi je treće natjecanje i tek sam se sad opustila", kaže prvakinja Sara Cehman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baristi i umjetnici diljem svijeta od kave pokušavaju načiniti umjetnost. Održavaju se i velika službena prvenstva. Mene je mama uvijek učila da se ne igram s hranom, ali latte art ima smisla. Ljudi vole kad im netko posluži pravo malo umjetničko djelo.

"Vidi se na ljudima kad dođu gosti jer ljepše im je i ugodnije. Kad vide ovako nešto znaju da je netko pazio na njihovu kavu, a to daje bolji efekt i kavi i gostima i svemu", objašnjava natjecatelj Toni Matas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scena prvoklasne kave u Hrvatskoj buja i ovim je ljudima kava život. Oni mogu po cijele dane samo pričati o njoj i jako osobno shvaćaju kad se nekome njegova kava ne sviđa. Mnogo je tu taština, pa čak i zle krvi. Kao da je riječ o nogometu, a ne o napitku koji bi trebao zbližavati ljude, pa zato Hrvatska još uvijek nema službeno latte art prvenstvo.

"Voljeli bi da smo više složni, ali na žalost nismo. Postoji Latte art Zagreb koji je danas ovdje, pa Latte art Split, pa Latte art Osijek i nije da se svi vole, što je žalosno. Da se svi više cijenimo i volimo međusobno, bili bi bolji", kaže Marko Brajković, organizator natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom pa je finale pokazalo kako između regija ipak vlada ljubav. Galantni Splićanin je, ne možemo reći pustio, već teatralno označio kraj natjecanja i početak slavlja kolegice iz Zagreba. Oni su shvatili kako se ovdje ipak radi samo o kavi. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo