Stariji od čovječanstva / Umrla najstarija na svijetu; najradije je jela čokoladu, do kraja života voljela je matematiku, udala se prije 100 godina

Image

Ona se zapravo rodila 1902., ali toliko prerano da joj roditelji nisu bili sigurni hoće li preživjeti, pa su čekali sa zavođenjem u službene knjige

26.4.2022.
9:07
VOYO logo

Kane Tanaka (119, to je broj godina koliko je doživjela, da ne bude zabune) iz Fukuoke u Japanu više nije najstariji živući čovjek. Umrla je, objavila je Guinnessova knjiga rekorda s malim zakašnjenjem, prije tjedan dana, 19. travnja. 

Najstarija osoba na svijetu sada je godinu dana mlađa Francuskinja Lucile Randon, časna sestra Andre, o kojoj smo vijest objavili sredinom veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kane Tanaku kao najstariju osobu na svijetu Guinnessova knjiga rekorda vodila je tri godine. Rodila se 2. siječnja 1903. kao sedmo od devetero djece u obitelji svojih roditelja. Riječ o službeno navedenom datumu njenog rođenja.

Ona se zapravo rodila 26. prosinca 1902., pisalo se zadnjih nekoliko godina o njoj, ali toliko prerano da joj roditelji nisu bili sigurni hoće li preživjeti, pa su čekali sa zavođenjem u službene knjige nekoliko dana dok nisu procijenili da bi malecka Kane imala realne, kakve takve šanse da preživi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
2. najstarija na svijetu /

Za 118. rođendan najveća želja joj je - da što prije umre. Najstarija Europljanka, kaže, zna kako je dogurala do te dobi

Image
2. najstarija na svijetu /

Za 118. rođendan najveća želja joj je - da što prije umre. Najstarija Europljanka, kaže, zna kako je dogurala do te dobi

Za njenog života na japanskom carskom tronu izmijenilo se čak pet careva, a udala se za današnje prilike relativno mlada, u dobi od 19 godina, odnosno 1922., odnosno prije okruglo jednog stoljeća.

Ona i suprug izrodili su četvero djece, posvojili su još jedno i 1937. i njenog supruga i njenog najstarijeg sina carski Japan poslao je u imperijalistički pohod na Kinu. Suprug joj je imao tu sreću da ga već 1939. oslobode svete dužnosti da po potrebi pogine za cara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov sin, pak, imao je tu nesreću da ga 1945. zarobe Sovjeti i "zbrinu" u nekakvom logoru u Sibiru, ali i sreću da doživi oslobađanje iz zarobljeništva 1947. Ipak, Tanakinu obitelj ratne i poratne godine života su koštale njihove tri kćeri. Obitelj se nakon rata počela baviti kuhanjem i prodavanjem raznih tradicionalnih jela.

Udovica je ostala još 1993. nakon 71 godine braka. Njen suprug doživio je 90.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjet za dug život iz njenog slučaja? Pričala je da je cijelog života obožavala slatkiše, da joj je najdraža hrana bila čokolada, da niti pod stare dane, a tih je bilo poprilično, nije zazirala od gaziranih pića. S druge strane, veći dio života uredno se budila u 6 ujutro i lijegala već u 21 sat.

Ipak, prema nekim novijim znanstvenim istraživanjima, barem na dio njene dugovječnosti i dobre forme sve do kraja, vrlo je vjerojatno da je barem jednim dijelom utjecao njen hobi, bolje reći žestoka strast – matematika. Matematiku je obožavala do kraja života, kao i kojekakve igre i zagonetke koji iziskuju specifičan način rješavanja zadataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A 118-godišnja časna sestra Andre? Hina je nedavno prenijela da je Emmanuel Macron već 18. predsjednik Francuske za njenog života, da joj je Macron, kako i priliči, osobno ispisao i poslao čestitku za Novu godinu 2022., da joj je "najveća želja da uskoro umre" zato što joj teško pada to što ovisi o tuđoj pomoći…

Riječ je, naime, o ženi koja je radila puno radno vrijeme do kraja 1970-ih, a onda sve do svoje stote godine života nastavila brinuti o svojim kolegama u domu za starije, koji su nerijetko bili mlađi, pa i puno mlađi od nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo