Ikona svog doba / Umro je njemački pionir elektroničke glazbe, Bowie i Brian Eno bili su mu najveći obožavatelji

Image
Foto: Ars Electronica/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Bio je jedan od onih koji su Bowieja inspirirali dok je radio svoju "Berlinsku trilogiju". Njegovu su glazbu nerijetko koristili u filmovima u Hollywoodu

28.4.2022.
17:52
Ars Electronica/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
VOYO logo

Službena stranica Klausa Schulzea objavila je da je ovaj njemački kompozitor, glazbenik i, ono po čemu je najviše upamćen, jedan od onih koji je udarao temelje elektroničke glazbe u Njemačkoj, umro u srijedu u 74. godini nakon duge bolesti.

Imajući u vidu kakav je utjecaj imao na svoje suvremenike, neobično je da je Schulze desetljećima u Njemačkoj bio poznat i cijenjen u pravilu isključivo u glazbenim krugovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je jedan od prvih predstavnika "Berlinske škole" i već 1969., umjesto studija germanistike, postao je bubnjar grupe Tangerine dream, zapadnoberlinskog underground benda nakon kojega više ništa nije bilo isto.

Kratko potom, ovaj put kao klavijaturist, bio je dijelom benda Ash Ra Tempel, još jednom revolucionarnom zapadnoberlinskom grupom svog doba, u povijest upisanoj, između mnogo drugog, i po tome što je na njihovom trećem albumu sudjelovao Timothy Leary, psiholog i pisac, aktivist i istraživač psihodelika poput LSD-a i psilocibina, ikone kontrakulture 1960-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
glazbeni genij s tisuću lica /

Istinski umjetnički kameleon: David Bowie prkosio je svakoj etiketi

Image
glazbeni genij s tisuću lica /

Istinski umjetnički kameleon: David Bowie prkosio je svakoj etiketi

Od 1972. Schulze je krenuo u solokarijeru, bolje rečeno, te je godine objavio svoj prvi LP "Irrlicht", za koji je puno godina poslije rekao da je "bio oduševljen što je uopće bio objavljen", jer "bilo koja druga izdavačka kuća bi ga odbila da joj dođe s takvom glazbom".

Tako je Zapadnom Berlinu ranih 1970-ih krenula polustoljetna ekstremno plodna karijera velikana najranije elektroničke glazbe, tijekom koje je snimio više od 60 albuma i sudjelovao u oko 500 različitih projekata. Njegovu su glazbu, između ostalog, koristili u filmovima, sve do Michaela Manna i Sofie Coppole u Hollywoodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako je riječ o 1970-ima u Zapadnom Berlinu i elektroničkoj glazbi, moralo je biti sudbinski da se tih godina Schulzeov život ispreplete sa životom Davida Bowijea. Toga su se prisjetili i u službenom priopćenju povodom Schulzeove smrti, konstatiravši da su Bowie i Brian Eno bili među obožavateljima njegovog rada koji je u inozemstvu, tako je ispalo, više cijenili nego u Njemačkoj.

Jedan od primjera toga je i trostruki koncert u čast Davida Bowieja, održan od 17. do 18. listopada 2018. u New Yorku, gdje se svake večeri izvodio po jedan od albuma iz Bowiejeve "Berlinske trilogije". Prije svakog albuma organizatori su izvodili kratak program koji su komponirali Brian Eno i Schulze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U recenzijama i u najavi koncerta isticalo se i to da su "Trilogiju", između ostalog, inspirirala djela Briana Ena "Discreet Music" i "Body Love" Klausa Schulzea.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo