KRATKI VODIČ / Univerzalne gume za auto: Istražili smo sve prednosti i mane

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Univerzalne gume ili cjelogodišnje gume za auto obično predstavljaju kompromis kada se odlučujemo između ljetnih i zimskih, no jesu li najbolja opcija? Doznajte koje su prednosti, a koje mane univerzalnih guma za auto!

22.10.2021.
20:00
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Univerzalne gume tek su došle na tržište 1977. godine, poznate kao 'all-season tire' od strane američke kompanije Goodyear Tire & Rubber Company. Danas, kao i tada, predstavljaju rješenje na izazov s kojim su bili suočeni vozači od izuma prvog auta, a to je zamjena guma između sezonskih promjena. 

Kupnja guma te procjena kvalitete još uvijek predstavljaju izazov s obzirom na različitu ponudu među proizvođačima, no isto tako cestovne i geografske uvjete. Živite li u toplijim krajevima vjerojatno vam neće trebati zimske gume, dok u nekim zimskim predjelima vozači moraju stavljati i lance. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmišljate li o kupnji univerzalnih guma? Evo što biste trebali znati! 

Koje su prednosti univerzalnih guma?

Osim uštede na vremenu i novcu, univerzalne gume se često prikazuju kao odličan izbor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomičan faktor pogodnosti

U pravilu, univerzalne gume bi trebale poslužiti u većini uvjeta tijekom cijele godine. Stavite ih i bez brige ste! Većina vozača ih voli i zbog financijske strane. Podmirite svoj troškovnik jednom, umjesto u dva navrata. 

Novi modeli pokazuju sve bolje rezultate 

Prema njemačkom časopisu Auto Bild Allrad, u 2020. testirano je deset cjelogodišnjih guma u dimenziji 215/65 R17, koje koriste SUV-ovi srednje veličine s nižom razinom opreme. Što se tiče ljetnih i zimskih uvjeta, performans cjelogodišnjih guma je imao zadovoljavajuće rezultate, dok na mokrim cestama neki su od testiranih modela imali čak bolje rezultate od modela zimskih i ljetnih guma koji su se koristili za usporedbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličan izbor za gradsku vožnju

Kada je riječ o kupnji guma, treba uzeti u obzir navike i uvjete vozača. Živite li u gradu i putujete li na kraćim relacijama, univerzalne gume su odličan izbor tijekom cijele godine, posebno ako živite u predjelima gdje zime nisu toliko oštre. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(Izvor: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su mane univerzalnih guma?

Iako, univerzalne gume pokazuju odlične rezultate, mnogi stručnjaci i dalje predlažu uporabu sezonskih guma, ovisno o uvjetima na cesti. 

Zimske gume su ipak zimske gume

U radikalnim uvjetima, zimske gume ipak pokazuju bolji performans. Posebno što se tiče skretanja, kočenja na snijegu ili ponašanja upravljača. Želite li se osjećati sigurnije, radije odaberite zimske gume umjesto univerzalnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Ipak, treba spomenuti da pobjednik testa Hankook Kinergy 4S2 X, prema Auto Bild Allardu imao je izvrsne rezultate na snijegu poput pravih zimskih guma. 

Univerzalne gume su kraćeg vijeka

Jedna od kritika na račun univerzalnih guma jest da su kraćeg trajanja, odnosno da se brže troše. S obzirom na promjene u klimatskim uvjetima, naša ljeta i zime više nisu ono što su bili te ekstremne vrućine ili pak padaline, mogu veoma utjecati na vijek guma. Isto tako, putujete li svakodnevno na dužim relacijama, brže će se istrošiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoji jedinstveni recept za univerzalne gume

U pravilu, ljetne gume bi trebale podnijeti temperaturu od 7 Celzijevih stupnjeva, dok zimske  ispod 7 stupnjeva. Univerzalne gume bi pak trebale pokriti širi spektar temperatura za obje opcije, što znatno utječe na njihov gazni sloj. Neravnomjerno trošenje guma može imati utjecaj na vašu vožnju te pripazite i sami kojim tempom se troše. 

Ušteda ili rizik?

Odlučite li se za univerzalne gume, obratite pozornost na svoje potrebe, navike i općenito uvjete cesta na kojima mislite voziti. Ekonomski, univerzalne gume su praktičnije i isplativije, no nemojte štedjeti na sigurnosti, posebno u ekstremnijim uvjetima u kojima bi se lako mogli zateći. Vozite li manji auto na kraćim relacijama, univerzalne gume su bolja investicija, no vozite li veći i teži auto te na duljim relacijama, razmislite o drugoj opciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo