a ona su mi i više nego zahvalna / Upoznajte krijumčara igračaka koji riskira svoj život kako bi razveselio sirijsku djecu

Njegovo je ime Rami Adham, no ljudima u Siriji on je poznat kao 'krijumčar igračaka'

29.9.2016.
16:27
VOYO logo

Kada je Rami Adham prvi put poslan kao pomoć u sirijski, ratom pogođeni grad Alepo, granicu je prešao unoseći u zemlju hranu, lijekove i 25 plišanih medvjedića i 36 Barbika.

Finsko-sirijski humanitarac nije planirao ponijeti igračke, ali njegova trogodišnja kći Yasmin je inzistirala da donira vlastite igračke sirijskoj djeci. Rami je održao svoje obećanje te započeo tradiciju pomoću koje je na kraju i 'zaradio' nadimak 'sirijski krijumčar igračaka'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednje četiri godine, u Siriju je isporučio preko tisuće lutaka, medvjedića i ostalih igračaka.

"Kada smo prvi put došli ovdje, otišli smo u izbjeglički kamp blizu granice. Donijeli smo hranu, no kad smo počeli dijeliti igračke, stvorio se kaos. Djeca su pristizala od svuda i shvatio sam da im na pameti nije bila hrana - se što su željeli bila je igračka", kazao je 43-godišnji Rami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj 43-godišnjak putuje iz svog doma u Finskoj prema Siriji svakih dva mjeseca, unatoč riziku. Rami svaki put nosi preko 80 kg doniranih igračaka preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sveti muslimanski mjesec Ramazana ove godine donio je 700 igračaka u izbjeglički kamp blizu sjevernog sirijskog grada Atmeh koji je tada bio pun te je u njemu bilo 80.000 ljudi.

Kada je raspakiravao igračke ispred škole, 200 učenika se stalo u red i nalukavalo se, pokušavajući vidjeti što je Rami donio sa sobom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igračke učenicima daju osjećaj kao da netko brine za njih", rekao je učitelj u školi. Njegov pet godina star sin dobio je svjetleću lutku od gospodina Adhama. "Moj sin pamti njegovu igračku više nego išta što je naučio u školi", dodao je učitelj.

Danas, oko 3 milijuna djece živi u kampovima unutar Sirije. Samo sretnici pohađaju školu, drugi moraju raditi kako bi pomogli svojim obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Atmehu barem, djeca su relativno sigurna. G. Adham također uzima igračke za Alepo, gdje je njegova agencija potpore podupire nekoliko djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja.

U lipnju, on je morao hodati osam milja u grad jer je voziti bilo preopasno. Pobunjenici koji drže područja Alepa su odsječeni od vanjskog svijeta i tamo vlada žestoki sirijski režim koji, uz potporu Rusije, prerasta u zračne i topničke udare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj 27. posjet Aleppu od 2011. godine bio je i najopasniji", rekao je gospodin Adham. "Opasnost i tuga s kojom su suočeni ljudi tamo, to je neopisivo. Šest od siročadi kojima smo pomagaoli su umrli kad sam ja bio tamo".

Adham je rođen u Siriji i emigrirao je u Finsku 1988. godine, gdje je i vodi agenciju za pomoć 'Suomi Syyria'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je preživio napad bombama i topničke vatre tijekom tri tjedna, g. Adham vratio u Istanbul na kraju lipnja. Dok je čekao svoj let za Helsinki, shvatio je da se upravo oko njega događa samoubilački napad na zračnu luku Ataturk.

"Mislio sam da sanjam da sam još uvijek u Siriji", rekao je on. "Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim kako bomba nije bila daleko."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, gospodin Adham već radi nove planove - i prikuplja igračake - za svoj sljedeći izlet u Siriju.

"Upravo sada, sirijska djeca osjećaju strah od smrti i nesigurnost zbog stalnih prijetnji", rekao je on. "Igračke su važne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo