spoj fizičkog i virtualnog / Upoznajte Metaverse: Stiže internet na steroidima

Riječ je o konceptu u čiji razvoj Facebook i Google ulažu milijarde dolara

30.8.2021.
22:50
VOYO logo

Dolazi doba Metaverse, tj. Meta-univerzuma. U njemu se naš fizički i naš virtualni svijet trebaju potpuno spojiti i postati jedan svijet. Riječ je o konceptu u čiji razvoj Facebook i Google ulažu milijarde dolara, a kad oni ulažu milijarde zna se da ne ulažu uzalud.

Metaversa je zapravo potpuno nova dimenzija stvarnosti, možda najbliže stvarnosti kakvu nam je svojedobno dočarao film Matrix. A Metaverse uopće nije daleka budućnost, spajanje fizičkog i virtualnog svijeta već je počelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Oduševljenje diljem planete /

Turizam je u pandemiji 'skočio u nebo', ali u virtualnom svijetu: 'Ovo je više od igrice, spasilo mi je život'

Image
Oduševljenje diljem planete /

Turizam je u pandemiji 'skočio u nebo', ali u virtualnom svijetu: 'Ovo je više od igrice, spasilo mi je život'

Kad nam stiže Metaverse?

Virtualnu budućnost vidi Mark Zuckeberg. Stvara i svijet upoznaje s metaversom, odnosno meta svemirom u kojem će nas zamijeniti virtualni prikazi nas samih - avatari. Metaverse je uvijek i svugdje. Ne možemo ga kontrolirati, a najlakše ga je objasniti na primjeru.

''Moći ćemo doživjeti bilo kakvo iskustvo koje zamislimo u trenutku u kojem ga zamislimo. Ako se događa nekakva sportska utakmica ona će mene dočekati u dnevnom boravku, odnosno ja ću biti teleportiran na fizičku lokaciju utakmice, na nekakvo sjedalo. Pomoću kamera gledat ću oko sebe i bit će osjećaj kao da sam na toj utakmici. Moći ću otputovati u drugi kraj galaksije ili grad pored sebe ili prijatelja posjetiti u njegovom domu u nekakvom hologramskom obliku'', rekao je Nikola Stolnik, direktor tvrtke za internetske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom obliku odlazit ćemo u teretanu, na koncerte i u šoping. Uz pomoć visoke tehnologije - bol, tapšanje i dodir osjetiti ćemo na vlastitoj koži u fizičkom svijetu. Skupljat ćemo iskustva, posjedovati kuće, automobile i mobitele - jedinstvene predmete koje nema nitko drugi, a potvrda digitalnog vlasništva bit će nezamjenjivi tokeni odnosno NFT-ovi.

''Svakako da postoji mogućnost tokenizacije i avatara. Ako sam ja neki svoj profil nabildao do određene razine, jer već danas je moguće kupiti i prodati facebook stranice pa ne vidim zašto tehnički ne bi bilo prodati avatare kroz NFT'', kazao je direktor kripto mjenjačnice Nikola Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metaverse nam stiže za pet godina - barem tako najavljuje Zuckerberg koji je predstavio pilot projekt tog svemira.

''Facebook je to predstavio kao priču sobe za sastanke gdje ćemo mi svi koristiti nekakve VR naočale i onda ćemo se u nekakvom 3D-u gledati. Ali, ajmo biti realni, to nije puno drugačije od Teamsa ili Zooma kojeg sada imamo'', objasnio je stručnjak za digitalni marketing Ilija Brajković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek ćete vidjeti...

I dok su virtualne radne sobe još u "radnoj" verziji, meta stvarnost bit će nešto do sada neviđeno.

''Dosta zastrašujuća ideja je da sam u bilo kojem trenutku dostupan svima . Ne samo putem telefona, da te netko može nazvati i poslati poruku nego u bilo kojem trenutku može doći pored. Uostalom, važno je pitanje privatnosti, da ti želiš nešto sačuvati za sebe i ne želiš to podijeliti sa svijetom - kako to sačuvati'', kazao je Stolnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatrašujuće ili ne - čini se neizbježno. Oni kojima je sve to prekomplicirano, kažu da je to samo drugi način prodaje uređaja za virtualnu stvarnost. Pobornici kažu - tek će te vidjeti što je Metaversa.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo