OVO MNOGI NE ZNAJU / Prizemni ozon uznemirio Osječane! Naša Dunja pojasnila ovu nesvakidašnju vremensku pojavu

Image
Foto: Vijesti.hr/Marko Mrkonjic/PIXSELL

Poznato je da se ozon nalazi visoko u atmosferi, na 20 ili 30 kilometara visine

18.6.2019.
16:38
Vijesti.hr/Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

U nedjelju je Osječanima poslano upozorenje zbog visokih koncentracija prizemnog ozona. U upozorenju se posebno apeliralo na Osječane da borave u zatvorenom prostoru u vremenu od 10 do 19 sati.

"Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje na način da izaziva glavobolju, iritira sluznicu oka, zatim grlo, nos i dišne puteve", stajalo je u upozorenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je prizemni ozon pojasnila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. 

"U nedjelju navečer prvi je put, prema mojim saznanjima, objavljeno upozorenje na prekoračenje dozvoljenih granica prizemnog ozona na osječkom području. Preko društvenih mreža javili su mi se pratitelji, a kontaktirali su me i poznanici, koji su se uplašili zbog izdanog upozorenja. Činjenica da se ozon može pojaviti i u prizemnim slojevima atmosfere je nešto što mnogi građani ne znaju. Poznato nam je da se nalazi visoko u atmosferi, na 20 ili 30 kilometara visine i da nam je tamo jako koristan jer nas dobrim dijelom štiti od ultraljubičastog Sunčevog zračenja", kazala je Dunja Mazzocco Drvar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i kako je opasno kada ga manjka jer tada nastaju ozonske rupe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozon se može pojaviti i pri tlu, i to kao takozvani sekundarni zagađivač koji nastaje kemijskom reakcijom iz dušikovih oksida i/ili ugljikovog monoksida koji pak nastaju izgaranjem fosilnih goriva. Drugim riječima, i on je, kao i ugljikov dioksid i metan i neki drugi spojevi, produkt štetnog čovjekovog utjecaja na prirodu. Koncentracije ozona povećat će se u danima kad su spomenute reakcije pojačane, a to su prije svega dani s jakim suncem. Ozon sadrži spojeve koji djeluju na dišni sustav i zato je opasan osobito za osobe s kroničnim bolestima dišnog sustava", pojasnila je RTL-ova meteorologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo