sindrom auto-pivovare / Urinira alkohol: Doktori optužili ženu da je alkoholičarka zbog dosad neviđenog poremećaja

Image
Foto: Shutterstock

Liječnici su pozvali sve pripadnike medicinske struke da se upoznaju sa neobičnim poremećajem

1.3.2020.
12:25
Shutterstock
VOYO logo

Neidentificirana 61-godišnja žena stavljena je na listu čekanja za transplantaciju jetre zbog ciroze, stanja koje je povezano sa alkoholizmom. Dva tima dokotra smatralo je da skriva ovisnost nakon što su testiranja urina na drogu opetovano bila pozitivna, piše Daily Mail.

Ipak, nakon pregleda kod specijalista na Sveučilistu u Pittsburghu, dijagnosticiran joj je sindrom fermentacije mokraćnog mjehura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo su mislili da je alkoholičarka, ali su mišljenje promijenili nakon što su rezultati krvne slike bili negativni na etanol. Daljni pregledi su otkrili visoke razine Candide glabrate, gljivice koju tijelo prirodno proizvodi, nataložene u njenom mjehuru kada bi u tijelo unijela šećer. Ta gljivica je slična onoj koja se koristi u proizvodnji piva i pretvara ugljikohidrate iz žitarica u alkohol.

Testovi su pokazali da se isti proces pretvaranja odvija u mjehuru pacijentice, a pritom je jetra bila opterećena jer se pokušavala riješiti štetnih supstanci iz tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je pokazao kako je lako krivo protumačiti simptome i previdjeti signale koji upućuju na sindrom kod pacijenata sa problemima s jetrom.

Liječnici su pozvali sve pripadnike medicinke struke da se upoznaju sa neuobičajenim poremećajem kako ih se ne bi pogrešno proglašavalo alkoholičarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prelako je previdjeti diskrepancije u rezultatima i dopustiti da pristranost preuzme glavnu ulogu u procesu odlučivanja", napisali su u časopisu za internu medicinu.

Iako je pacijentica prva sa sindromom fermentacije mjehura, nekolicina ljudi diljem svijeta ima sličan poremećaj poznat kao "sindrom auto-pivovare".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog listopada je muškarac uhićen zbog vožnje pod utjecajem alkohola, iako je tvrdio da nije ništa pio. Alkotest je pokazao pet puta veću razinu alkohola u krvi nego što je dopušteno. Nije mu vjerovala ni policija ni obitelj.

Svaki put kada bi konzumirao hranu sa visokim udjelom ugljikohidrata, razina alkohola bi skočila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da je poremećaj potaknut antibioticima koje je pio zbog ozljede palca. Rekao je liječnicima da ga od ozljede muče gubitak pamćenja i vrtoglavica. Simptomi, koji su nekoliko puta krivo dijagnosticirani kao depresija, su ga koštali posla.

Dr. Fahad Malik, gastroenterolog na Sveučilištu Richmond koji ga je liječio, smatra da su mu lijekovi poremetili ravnotežu mirkoba koji se, u malim količinama, prirodno nalaze u utrobi, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo