Prihvaćanje rezolucije / Uspjeh slovenskog prijedloga: jednoglasnom potvrdom UN-a 20. svibnja obilježavat ćemo Svjetski dan pčela

Image
Foto: Thinkstock

Slovenija je prije tri godine na inicijativu nacionalnog pčelarskog saveza predložila tu ideju kroz svoje diplomatske kanale i uz potporu ministra poljoprivrede

20.12.2017.
21:28
Thinkstock
VOYO logo

Opća skupština UN-a u srijedu je u New Yorku na prijedlog Slovenije prihvatila rezoluciju kojom će se 20. svibnja svake godine obilježavati kao Svjetski dan pčela.

Tako će se na dan kada je rođen slavni slovenski pčelar i pčelarski pedagog Anton Janša, jedan od utemeljitelja modernog pčelarstva u Habsburškoj monarhiji, svjetska javnost jednom godišnje prigodno upozoravati na važnost očuvanja pčela i drugih prirodnih oprašivača za čovječanstvo i održivu poljoprivredu, te pozivati odgovorne na konkretne aktivnosti za očuvanje pčela, objavila je slovenska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucija o svjetskom danu pčela prihvaćena je jednoglasno, a sponzoriralo ju je 115 država, među njima i sve članice Europske unije, nakon što je Slovenija prije tri godine na inicijativu nacionalnog pčelarskog saveza predložila tu ideju kroz svoje diplomatske kanale i uz potporu ministra poljoprivrede Dejana Židana.

On je u zgradi UN-a otvorio i prigodnu izložbu o slovenskom pčelarstvu i važnosti očuvanja pčela u nastojanju da se smanje gubitci u biološkoj raznolikosti u svijetu i spriječi degradacija ekosustava u okviru svjetske agende za održivi razvoj do  2030. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo