Naši preci iz ledenog doba / Usred Zagreba možete razgledati i pručavati život i izgled neandertalaca, otvoreno u travnju i svibnju

Image
Foto: Anđelko Suhodolčan/Pixsell

Projekt uključuje 30 zemalja i 60 stručnjaka, objedinjuje istraživanja diljem zapadne Europe, posebno Hrvatske, bogate, ostacima naših drevnih predaka

13.4.2022.
14:32
Anđelko Suhodolčan/Pixsell
VOYO logo

Izložba "Neandertalci", koja će publici približiti svakodnevicu ljudskih predaka, prikazanu na ilustracijama studentica zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, otvara se u četvrtak u Galeriji Cloverfield, priopćio je Arheološki muzej u Zagrebu.

Na izložbi "Neandertalci", napominju iz Arheološkog muzeja, jednoga od partnera izložbe, studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Nikolina Žabčić i Maja Perak svojim ilustracijama oživljuju ljudske pretke, svaka u svojem prepoznatljivom rukopisu interpretirajući svakodnevicu neandertalaca, duboko ukorijenjenu u golo preživljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilustracije su nastale kao odgovor na želju da se tema neandertalaca aktualizira u svijetu koji nije prestao čeznuti za upoznavanjem i razumijevanjem ljudske prošlosti, napominju iz Arheološkog muzeja.

Image
Ovako stoje stvari /

Znanstvenici: 'Izvorna kultura Europe je neandertalska, a ne naših predaka koji su doselili iz Afrike'

Image
Ovako stoje stvari /

Znanstvenici: 'Izvorna kultura Europe je neandertalska, a ne naših predaka koji su doselili iz Afrike'

Projekt Neandertalci okupio je interdisciplinarni tim znanstvenika, novinara, urednika, muzealaca i kustosa kako bi temu staru desecima tisuća godina učinio razumljivom te estetski privlačnom suvremenom čovjeku, ističu iz Arheološkog muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnim za približavanje ove zanimljive populacije široj javnosti smatraju aktualni projekt Integrating Neandertal Legacy: From Past to Present (iNEAL), na čijem je čelu Ivor Janković s Instituta za antropologiju

Projekt uključuje 30 zemalja i 60 stručnjaka, a cilj mu je povezivanje i dijalog znanstvenika diljem Europe radi usklađivanja rezultata dugogodišnjih istraživanja neandertalaca, ali i spoznavanje nedostataka, kako bi se pripremio teren za brojna buduća istraživanja, naglašavaju iz Muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanjem u projektu Neandertalci, projekt iNEAL postiže još jedan svoj cilj - uključivanje naslijeđa neandertalaca u sadašnjost, dodaju.

"U težnji za prepoznatljivošću u domeni kulturnog turizma, Hrvatska svakako treba težiti isticanju iznimnih otkrića neandertalaca na Hušnjakovu brdu u Krapini, kao i kasnih neandertalaca u špilji Vindija kraj Varaždina. Naši krajevi ovim su se specifičnim nalazištima upisali na geografsku kartu staništa praljudi, koji su kao lovci i sakupljači živjeli u gotovo polarnim uvjetima", ističu iz Muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu organizira Večernji list s partnerima Arheološkim muzejom i Akademijom likovnih umjetnosti, a ostaje otvorena do 15. svibnja.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo