Rezultat novinarskog istraživanja / Uz pomoć podataka iz RTL-ove Potrage, izrađena karta s lokacijama na kojima se može obaviti pobačaj

Image
Foto: Vijesti.hr

Na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije

26.3.2019.
7:40
Vijesti.hr
VOYO logo

Programiraj za Hrvatsku, odnosno Code for Croatia, inicijativa koja udružuje građane, dizajnere, developere i mlade poduzetnike prema istraživanju reporterke RTL televizije Danke Derifaj za emisiju "Potraga" i slobodne novinarke Mašenjke Bačić, izradila je interaktivnu kartu dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće u Hrvatskoj.

Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je na karti mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije.

Podaci su povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini, a navedene su i okvirne cijene ove medicinske usluge, jer cijenu svaka bolnica kreira autonomno, a niti jedna nema objavljenu cijenu u svojim cjenicima na web stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema objavljenim podacima, cijene pobačaja se kreću oko 2500 kuna. Najjeftiniji pobačaj obavlja se u Bjelovaru za 1870 kuna, najskuplji u Dubrovniku za 3000 kuna.

Cilj im je, kažu, povećati interaktivnost gradova, potaknuti bolji odaziv gradova i kreirati smislenu promjenu kroz tehnologiju, stoji na njihovim stranicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke možete pronaći OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo