Opasna para / 'Vejpanje' se reklamira kao sigurnija alternativa pušenju, ali tekućine s okusom mogu oštetiti srce

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici su ispitali učinke tri popularna okusa

20.12.2020.
17:00
Shutterstock
VOYO logo

"Vejpanje" se osobama koje žele prestati pušiti često predlaže kao idealna zamjena, a šarolika ponuda mnoštva različitih okusa svakako je dio razloga popularnosti e-cigareta. Posebno kod mladih osoba. No, popularnost ima svoju cijenu. 

Prošle godine je u SAD-u zabilježeno da 37,3 posto maturanata "vejpa", a e-cigarete su neki okrivili kao razlog zašto sve više tinejdžera konzumira nikotin. No čini se da se glavna opasnost krije upravo u raznim dostupnim okusima, piše IFLScience.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predklinička studija provedena na Sveučilištu Južne Floride pokazala je da e-tekućine mogu oštetiti srce.

Vanilija i jabuka otrovniji od drugih

Studija se fokusirala na tri okusa: vaniliju, havajski miks marakuje, naranče i guave te okus jabuke. Sva tri sadrže nikotin. Kada su bili izloženi pari, srčani mišići miševa pokazali su smanjenu izdrživost stanica. U usporedbi sa stanicama koje su bile izložene zraku, stanice izložene pari nastaloj od e-tekućina s okusom imale su više nekrotičnih primjera. Negativni učinci se se pogoršali s povećanim dozama i dužim vremenom konzumacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
udruga korisnika tvrdi /

Sve više oboljenja i smrtnih slučajeva zbog e-cigareta: 'Problem su tekućine iz kućne radinosti!'

Image
udruga korisnika tvrdi /

Sve više oboljenja i smrtnih slučajeva zbog e-cigareta: 'Problem su tekućine iz kućne radinosti!'

Okus vanilije i jabuke pokazali su se više otrovnima za stanice nego havajski miks, pri čemu je vanilija bila najgora od tri okusa. Moguće objašnjenje je što vanilija i jabuka sadrže spojeve aldehide koji su se u prethodnim istraživanjima pokazali otrovnima za stanice.

Izloženost pari imalo je negativne učinke i na matične stanice srca, koje ujednačeno kucaju. Sama baza e-tekućina nije pokazala značajne efekte, dok su one s dodatkom nikotina značajno smanjile brzinu otkucaja. E-tekućine s okusom vanilije smanjile su ih još više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj eksperiment nam je pokazao da kemikalije za okuse koje su dodane u uređaje mogu nanijeti veću štetu nego samo nikotin", rekao je dr. Sami Noujaim, voditelj studije.

Unatoč tome što se reklamira kao sigurnija alternativa pušenju, ovo istraživanje je pokazalo da "vejpanje" nosi još neke dodatne rizike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo