tri 'tajne' / VIDEO Ako vam je dijete u stresu zbog korone i potresa, ovaj video mu može pomoći

Image
Foto: Shutterstock

U sklopu projekta Disaster Relief Emergency fond, u videu se djecu uče tri tehnike za nošenje sa stresom i kako ostati smiren.

19.9.2020.
16:50
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatski Crveni križ (HCK) u suradnji s kazalištem Tvornica lutaka razvio je edukativni video kako bi naučili djecu da pobijede stres i neugodne emocije izazvane pandemijom koronavirusa i potresom koji se dogodio u ožujku ove godine.

U sklopu projekta Disaster Relief Emergency fond (DREF), video će se koristiti u edukativne svrhe kako bi stručnjaci djeci na njima razumljiv način približili pojam stresa i njegovih posljedica na zdravlje. Za scenske prikaze pobrinuli su se, uz pomoć djece, glumci Petra Težak, Filip Detelić, Matija Šakoronja, Igor Šeregi, Josip Brakus i Petra Radin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
puno je nepoznanica /

Ghebreyesus: Dugoročne posljedice covida-19 još nepoznate, osobito u djece

Image
puno je nepoznanica /

Ghebreyesus: Dugoročne posljedice covida-19 još nepoznate, osobito u djece

U videu otkrivaju tri tajne, odnosno tehnike za nošenje sa stresom i kako ostati smiren u neugodnim situacijama.

"Ovo je neko vrijeme u kojem se ponašamo onako kako se nikad dosad nismo ponašali. Čekamo u redovima za školu, s maskama na licu, mjerimo temperaturu, stalno dezinficiramo ruke, ne smijemo grliti prijatelje, često smo usamljeni, a naučili smo neke nove riječi koje nam uopće nisu simpatične. Pandemija, epidemija, mjere, stožer, izolacija. Doživjeli smo i potres, a naši domovi ostali su razrušeni", kaže Indi Šimleša u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva 'tajna' je, kažu, duboko disanje. Osim što smiruje otkucaje srca i smanjuje tlak, pojačava osjećaj kod ljudi da imaju situaciju pod kontrolom, a ovu tehniku mogu prakticirati svi pa tako i djeca.

Druga 'tajna' kaže da mašta čini svašta. Vizualizacija pomaže smiriti buku koju stvaraju različite negativne misli i briga. Zamišljanje ugodnog mjesta pomaže opustiti i smiriti um, a jednostavna je tehnika za gotovo svako dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća i posljednja tehnika uključuju balončiće, odnosno, uobičajenu igru puhanja balončića, a aktivnost počinje tako da voditelj ili voditeljica pušu balončiće, a djeca ih razbijaju. Nakon toga slijedi zadatak da djeca razbiju samo jedan veliki balončić puhanjem. Svrha ove tehnike je da se djecu nauči duboko disanje iz trbuha te da ako dišu sporije i dublje, mozak i srce se umiruju i pluća će raditi bolje, a stres nestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo