značajan događaj / VIDEO Akvarij uspješno uzgojio morskog zmaja: 'Proučavamo ih više od 25 godina i presretni smo'

Obični morski zmajevi osjetljive su životinje i zahtijevaju puno brige tijekom uzgoja

15.2.2020.
16:33
VOYO logo

Znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji uspješno su u akvariju Birch u San Diegu uzgojili par rijetkih morskih zmajeva. Zahvaljujući tom uspjehu Birch se može svrstati u rijetke akvarije koji se bave razmnožavanjem ove morske životinje. Čini se da je dva i pol centimetra duga mladunčad morskih zmajeva zdrava, piše Jutarnji list.

Zahtjevaju puno brige

''Pojeli su i svoj prvi obrok, komadiće škampa'', rekla je ravnateljica akvarija Jennifer Nero Moffatt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je iznimno važan događaj za naš akvarij, za naš tim i program uzgoja morskih konjica i morskih zmajeva", dodala je.

"Obični morski zmajevi osjetljive su životinje i zahtijevaju puno brige tijekom uzgoja i u procesu razmnožavanja. Proučavamo ih više od 25 godina i presretni smo što smo uspjeli napraviti još jedan korak naprijed u očuvanju te osjetljive vrste", rekla je Nero Moffatt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akvarij Birch već dugo uspješno provodi program uzgoja morskih konjica, nastojeći uzgojiti i obične morske zmajeve koji su podrijetlom iz australskog akvatorija.

"Obični morski zmajevi izvode složeno parenje tijekom kojega se partneri zajedno okreću priljubljeni 'nosevima' povlačeći  za sobom vodeni vir. Taj je ples ključan za uspješno odlaganje ženkinih jajašaca u trbušnu vrećicu mužjaka gdje se ona oplođuju. Pritom ženke nemaju nikakva udjela u cijelom procesu nakon polaganja jaja tako da je mužjak zapravo 'majka' svojim mladuncima", pojasnili su iz akvarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod uspješnog parenja mladi se izlegu nakon šest tjedana. Zasad posjetitelji neće moći vidjeti mladunčad morskih zmajeva, a Birch će prionuti čišćenju njihova staništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo