Na pomolu revolucija? / VIDEO Konstruirali su specijalnu magnetnu kacigu koja smanjuje masu agresivnog tumora na mozgu, i to kod kuće

Image
Foto: Screenshot/Youtube/Amaze Lab

Budući da se radi o vrlo malom uzorku, rezultati svakako nisu konačni, ali ipak pružaju tračak nade onima koji pate od ove ozbiljne i teške bolesti

31.7.2021.
16:00
Screenshot/Youtube/Amaze Lab
VOYO logo

Tumor mozga inače se liječi kombinacijom radioterapije, kemoterapije, operativnih zahvata i po potrebi ciljanom terapijom lijekova. No, kada te opcije ne urode plodom, liječnici su prisiljeni potražiti druga rješenja, kao što je pokazao i posljednji primjer u Houstonu, piše IFL Science.

Istraživači s Houston Methodist Neurological Instituta koristili su magnetnu kacigu kako bi pacijentu smanjili masu tumora za više od jedne trećine, ni manje ni više nego iz udobnosti vlastitog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati prvog takvog eksperimenta na svijetu objavljeni su u časopisu Frontiers in Oncology te bi mogli predstavljati novu neinvazivnu terapiju kojom bi se liječio vrlo agresivan oblik tumora.

Image
rijetka slučajnost ili...? /

Rekli su mu da ima prsa puna tumora, a onda je dobio i koronu: Doktori u čudu - rak je nestao!

Image
rijetka slučajnost ili...? /

Rekli su mu da ima prsa puna tumora, a onda je dobio i koronu: Doktori u čudu - rak je nestao!

53-godišnjem pacijentu dijagnosticiran je zloćudni oblik tumora, glioblastom. Neuspješno je podvrgnut operaciji, kemoterapiji i ekperimentalnoj genskoj terapiji. Stopa preživljavanja izrazito je niska, nakon pet godina svega četiri posto. Očekivani životni vijek je dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princip rada kacige - magnetno polje

U početku predviđen za korištenje s miševima, američki FDA odobrio je uređaj za upotrebu na spomenutom pacijentu budući da mu se rak vratio u ožujku 2019. godine. Pacijent je s liječenjem počeo u travnju prošle godine i dobro ju je tolerirao. Onda se nakon samo 36 dana masa tumora smanjila za 31 posto

Nažalost, pacijent je preminuo nedugo zatim od nepovezane ozljede glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zahvaljujući hrabrosti ovog pacijenta i njegove obitelji, bili smo u mogućnosti testirati i verificirati učinkovitost prve neinvazivne terapije za liječenje glioblastoma na svijetu'', rekao je liječnik David S. Baskin.

Kaciga je zapravo onkomagnetni uređaj koji radi na principu magnetnog polja visoke frekvencije kako bi se poremetio prijenos elektrona (negativno nabijenih čestica) u mitohondrij. Stanice glioblastoma se zatim "ubijaju", dok zdrave stanice ostaju neoštećene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se radi o vrlo malom uzorku, rezultati nisu konačni, ali pružaju tračak nade onima koji pate od ove ozbiljne i teške bolesti.

''Naši rezultati otvaraju novi svijet neinvazivne terapije za tumor mozga koja nije štetna, u budućnosti nas čekaju razne uzbudljive mogućnosti'', kazao je Baskin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo