KORLEVIĆ ZA RTL.HR / VIDEO Iznad Hrvatske se pojavilo nešto čudno, poznati astronom poručio: 'Ostajemo bez neba'

Tko je prošli tjedan pogledao u noćno nebo, imao je što vidjeti

20.4.2020.
16:10
VOYO logo

Nebo iznad Hrvatske potkraj prošlog tjedna nije bilo kao inače, iznad njega su prošli leteći objekti koji su na noćnom nebu izgledali kao svjetlucave točkice u nizu. Neki od vas, naših čitatelja, poslali ste nam videe koje ste snimili.

Nije bila riječ o posjetu izvanzemaljaca iako su neki sigurno i na to pomislili, već su iznad nas prošli sateliti Starlink.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umrežavanje cijelog svijeta

To su sateliti tvrtke SpaceX kojoj je na čelu Elon Musk. Naš čitatelj poslao nam je snimku satelita koji se doista čine kao nešto gotovo nestvarno, a na društvenim mrežama da se otkriti kako su ih na noćnom nebu uočili i u regiji.

Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića na svojoj Facebook stranici također je potvrdio da su sateliti bili dobro vidljivi u subotu od 20.45 pa sve do 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muskov plan je da sateliti omoguće brzi internet svima koji mu trenutno nemaju pristup, ponajprije u ruralnim područjima SAD-a. Ambiciozniji plan je pak umrežavanje cijelog svijeta. Musk je toliko zagrizao za ovaj projekt da planira cijeli planet povezati internetom do sredine ove godine.

SpaceX je od 24. svibnja prošle do 18. ožujka ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita, a ukupan broj mogao bi dosegnuti nevjerojatnih 12.000 satelita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sateliti smetaju"

Međutim, upravo toliki njihov broj plaši astronome. Naime, boje se da bi jednom, kada svih 12.000 satelita bude iznad nas, mogli u potpunosti zakriti pogled na zvijezde i to zato što bi ti sateliti letjeli na nižoj visini u odnosu na druge tradicionalne komunikacijske satelite.

''Već smo se bunili jer kad sateliti prođu kroz vidno polje, oni smetaju'', izjavio je za RTL.hr poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećanje bojenja u crno

I premda je sklopljen sporazum o koordinaciji između SpaceX-a i znanstvenika kako bi se održala ravnoteža između njih, mnogi tvrde da telekomunikacijske tvrtke uspijevaju promijeniti parametre satelita. Štoviše, ono što astronomima pada još teže jest činjenica da je SpaceX već dobio zakonsko odobrenje Međunarodne unije za telekomunikacije i američke Savezne komisije za komunikacije za pokretanje satelita Starlink.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Elon Musk obećava da će sljedeću seriju obojiti u crno, da bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu - ostajemo bez neba. Istraživanje će biti puno teže. Broj satelita gore u principu znači da će ih biti puno više nego zvijezda'', kazao nam je Korlević.

Inače, naš ugledni astronom također je napomenuo kako sateliti nisu jedina promjena koju je uočio ovih dana. Sada, kaže, kad nema toliko avionskih letova, može se primjetiti koliko je nebo plavo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prije nam nikada nije bilo plavo, uvijek je (bila) neka crta ili umjetna naoblaka od aviona'',  zaključio je astronom.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo