'sarajevski safari' / VIDEO Šokantan dokumentarac: 'Bogati stranci plaćali su Srbima za 'lov na ljude'. Ako bi ubili dijete onda...'

Image
Foto: Shutterstock

'Sarajevski safari' je bila specifična, normalnom umu nezamisliva vrsta lova, lova na ljude, kaže redatelj

2.9.2022.
14:36
Shutterstock
VOYO logo

Tko je mislio da je o četverogodišnjoj opsadi Sarajeva sve rečeno, da o agresiji na Bosnu i Hercegovinu više nema tajni, iznenadit će se otkrićem novih činjenica i detalja koje donosi dokumentarni filim "Sarajevski safari" slovenskog redatelja i scenarista Mirana Zupaniča. Istine o opsadi Sarajeva iznesene u ovom iskrenom i brutalnom dokumentarcu, koji će biti prikazan na ovogodišnjem AJBDOC-u, pomiču granice u poimanju rata.

"Sarajevo safari" je film koji govori o slabo poznatom fenomenu “lova na ljude”, zapravo, tačnije i preciznije, o bogatim strancima koji su dolazili na položaje Vojske Republike Srpske u okolini Sarajeva i odatle pucali po gradu, ubijajući civile, piše Al Jazeera koja je razgovarala s redateljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početna stanica s koje se kretalo u "safari lov na ljude", bila je Beograd, kaže Miran Zupanič.

“Beograd je tada imao normalne avionske veze s inozemstvom, a dalje je postojao specijalan logistički aranžman. Jedan izvor kaže da su ih iz Beograda vozili helikopterom Vojske Jugoslavije do Pala, prema drugom su ih transportirali cestama. Viši po rangu, moćniji i bogatiji su vjerovatno imali udobnije uvjete za putovanje do Sarajeva.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sarajevski safari” je bila specifična, normalnom umu nezamisliva vrsta lova, lova na ljude. Tijekom opsade Sarajeva je bilo bogatim strancima koji su platili određenu nadoknadu dopušteno da sa srpskih položaja pucaju na ljude u slobodnom dijelu grada. Žrtve su bili civili, koji su se u tom trenutku našli u snajperu tih okrutnih stranaca", priča Zupanič.

Koliko su vlasti na Palama učestvovale u organiziranju ‘Sarajevo safarija’?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema svjedočenjima, u organiziranju “safarija” sudjelovali su pojedini pripadnici Vojske RS-a i Vojske Jugoslavije. Tko konkretno i na kojoj razini zapovijedanja, ili možda čak političkog odlučivanja, ne znam. O ulozi vlasti na Palama nemam informacija. Namjera nam nije bila identifikacija konkretnih ljudi, jer nam, s obzirom na delikatnost teme, te informacije nisu ni bile dostupne."

Tko su bili učesnici ‘safarija’; iz kojih dijelova svijeta, kojih nacionalnosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan izvor navodi Amerikance, Kanađane i Ruse, drugi Italijane. U svakom slučaju, to su bili dovoljno moćni i dovoljno bogati ljudi veoma specifičnog psihološkog profila."

Jesu li sve to plaćali i imate li saznanja koliko je to koštalo, kolika je bila tarifa za sudjelovanje na ‘safariju’, gdje su imali priliku ubijati ljude kao lovinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, stranci su plaćali velike svote novca, ali nitko mi nije znao reći koliko konkretno je to bilo. Jedan svjedok tvrdi da su tarife bile više ako su pogodili dijete. Taj isti svjedok, koji je i sam bio više puta prisutan na tom lovu na ljudske glave, kaže da se najviše pucalo iz rejona Grbavice, rekao je Zupanič za Al Jazeeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo