Pozitivna promjena / Videoigre pomažu u spašavaju svijeta: Sadržaj od sada potiče igrače da se uključe u borbu za okoliš

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Popularne igrice za mobitele, kao što su Angry Birds, sada se bave važnim problemima

23.8.2020.
22:00
Shutterstock
VOYO logo

Kada razmišljate o igricama za mobitele, vjerojatno se među prvima sjetite crvene ptičice koju iz pračke ispaljujete prema poslaganoj konstrukciji koju želite što preciznije pogoditi kako bi cijelu srušili u jednom potezu. Ono o čemu vjerojatno ne razmišljate u tom trenutku su klimatske promjene i spašavanje planete.

Sada će se to promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programeri popularne mobilne videoigre Angry Birds 2 i još deset drugih velikih developera igrica za mobitel od sada će u svoje naslove uključiti poruke o klimatskim problemima i zaštiti okoliša, piše BBC.

Image
Legendarna igrica /

Tetris kao lijek: pozitivno djeluje u borbi protiv PTSP-a, slabovidnosti i dosade

Uz poznate ptičice, igre kao što su Golf Clash, Subway Surfesrs i Transformers: Earth Wars dio su projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko tri milijarde ljudi posjeduje mobitel, a polovica igra igrice. Kao industrija imamo ogroman doseg u usporedbi sa drugih zabavnim medijima. Smatramo da imamo priliku i dužnost napraviti nešto", rekao je John Earner, šef tvrtke Space Ape koji stoje iza Transformers igre.

Znanstvenici upozoravaju da je Zemlja sada toplija za jedan stupanj nego što je bila prije masovne industrijalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, 20 najtoplijih godina zabilježene su u protekle 22 godine, pri čemu je period od 2015. do 2018. zauzeo prva četiri mjesta na ljestvici.

Topljenje leda aktualno je desetljećima, a do ljeta 2050. godine Arktički ocean mogao bi potpuno ostati bez njega ukoliko se ništa ne poduzme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Earner je stoga uz pomoć UN-ovog programa za okoliš organizirao tzv. "game jam" event na kojem su tvrtke i programeri raspravljali o novim idejama i načinima kako videoigre mogu obrazovati i potaknuti igrače da se uključe u spašavanje planete.

Zbrojena publika 11 tvrtki koje su sudjelovale sastoji se od 250 milijuna igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka će predstaviti novi modul, mapu, teme, priču i ilustracije koi će unutar igre dijeliti informacije i poruke o problemima okoliša.

Primjerice, u Angry Birds 2 igrači će skupljati sjemenke i saditi drveće te učiti o pozitivnom učinku koji to može imati na stvarni svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je velika stvar za nas, želimo biti tvrtka sa svrhom i ovo je jedan dio te slagalice", izjavio je Ville Heijari, jedan od programera za tvrtku Rovio i dodao:

"Pokušavamo stvoriti atmosferu da je to zajednički cilj svim igračima, da su u tome zajedno i da će to rezultirati nagradama za njih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Earner zna da ideje trenutno ne idu dovoljno daleko, ali smatra kako su pozitivan pomak i korak u pravom smjeru.

"To je jako dobar početak i način kako problem približiti ogromnom broju ljudi. Ako uspijemo uvjeriti industriju videoigara da uključivanjem u ovaj projekt neće patiti poslovni model, to bi bio nevjerojatan korak naprijed", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klimatska kriza problem je cijelog svijeta ističu iz UN-ovog programa i vide veliku potencijalnu moć u industriji videoigara.

"Uzbuđeni smo vidjeti kako će se ova industrija snaći i pridonijeti globalnim naporima ublažavanja klimatske krize. Nadamo se da će publika od 250 milijuna igrača biti insprirana i početi djelovati prema rješavanju krize", rekla je Inger Andersen, voditeljica programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo