NOVA OTKRIĆA / Vikinzi su bili hrabri ratnici, ali krv u žilama ledilo im je isto od čega strahujemo i danas

Image
Foto: Shutterstock

Kamen, ili dio stijene težak pet tona i visok dva i pol metra, s uklesanim riječima na runskom donosi nova saznanja

12.1.2020.
15:23
Shutterstock
VOYO logo

Vikinzi su još u devetom stoljeću strahovali od klimatskih promjena, pokazalo je novo otkriće znanstvenika. Naime, na kamenju su runskim pismom pronašli napise koji potvrđuju upravo to.

Kamen, ili dio stijene težak pet tona i visok dva i pol metra, s uklesanim riječima pronađen je u Švedskoj i sadrži 700 znakova, a na njemu s može iščitati panika zbog eventualnih klimatskih promjena u Skandinaviji. Veći dio teksta tiče se junačkih priča o vikinškim kraljevima i bitkama u kojima su se borili, no na nekoliko se dijelova spominje prirodna opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikinzi su pisali o smrti sunca, što se može objasniti ekstremnom zahlađenju koje je nastupilo između 535. i 536., a s njime su stigli glad i smrt. Strahovalo se da bi ta zima mogla ponovno stići te izbrisatiživot na Zemlji.

Ali, nije zahlađenje bio jedini razlog za strah. U devetom stoljeću zbile su se jaka solarna oluja, koja je obojila nebo u dramatične nijansecrvene, uslijedila je i zima zbog koje su usjevi bili slabiji no inače, a sve je "začinila" i pomrčina Sunca. Samo jedan od tih događaja bi Vikinge mogao ponukati na zlosutne misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo