covid mjere popustile / Vraćaju se bolesti na koje smo zaboravili: 'Virusi se ponašaju vrlo čudno. Sve je dosta zabrinjavajuće'

Image
Foto: Shutterstock

Gripa traje do lipnja, aktivirala se tuberkuloza, pojavile su se majmunske boginje...

12.6.2022.
14:38
Shutterstock
VOYO logo

Pandemija covida jenjala je diljem svijeta, a s njom i mnoga ograničenja koja su uvedena kako bi se suzbilo njezino širenje. No, sada se suočavamo s čitavim nizom virusa koji se ponašaju nešto drugačije nego ranije.

Kako piše CNBC, sezone zimske gripe u SAD-u 2020. i 2021. bile su neke od najblažih zabilježenih i u pogledu smrtnih slučajeva i hospitalizacija. Ipak, broj slučajeva ove godine je u porastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikad nismo vidjeli da se sezona gripe u SAD-u produži do lipnja”, rekao je za CNBC dr. Scott Roberts, pomoćnik medicinskog ravnatelja za prevenciju infekcija u bolnici Yale New Haven.

“Covid je očito imao jako velik utjecaj na to. Sada kada su ljudi skinuli maske, sve se otvara, vidimo da se virusi ponašaju na vrlo čudan način”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgori val tuberkuloze u 20 godina

Respiratorni sincicijski virus, sličan virusu prehlade koji je uobičajen tijekom zimskih mjeseci, pokazao je porast prošlog ljeta, s većim brojem slučajeva među djecom u Europi, SAD-u i Japanu. Zatim, u siječnju ove godine, izbijanje adenovirusa 41, obično odgovornog za gastrointestinalne bolesti, postalo je očiti uzrok misteriozne i teške bolesti jetre među djecom.

Država Washington doživljava najgori val tuberkuloze u posljednjih 20 godina. A sada još i epidemija majmunskih boginja, rijetke virusne infekcije koja se obično nalazi u središnjoj i zapadnoj Africi, zbunjuje zdravstvene stručnjake s više od 1000 potvrđenih i sumnjivih slučajeva koji se pojavljuju u 29 neendemskih zemalja. Najmanje dvije genetski različite varijante majmunskih boginja sada kruže u SAD-u. Vjerojatno su proizašle iz dviju različitih infekcija koje se prelijevaju sa životinja na ljude, objavili su prošlog tjedna američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
virus borna /

Opet se pojavio opasni virus: Na ljude ga prenose životinje, izaziva upalu mozga i gotovo uvijek završava smrću

Image
virus borna /

Opet se pojavio opasni virus: Na ljude ga prenose životinje, izaziva upalu mozga i gotovo uvijek završava smrću

Svjetska zdravstvena organizacija primijetila je ranije prošlog tjedna da je virus, čiji simptomi uključuju groznicu i lezije na koži, možda bio neotkriven u društvu “mjesecima ili možda nekoliko godina”.

“Dva soja vjerojatno ukazuju na to da ovo traje dulje nego što smo mislili. Ovo je sve dosta zabrinjavajuće”, rekao je Roberts.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo