'obećane zemlje' / Vratio se iz Irske kako bi ovdje radio, ali ponovno odlazi: 'Shvatio sam da u Hrvatskoj nije cilj pomagati ljudima nego se rasteretiti posla'

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

'Upisao sam Medicinsku školu zato što doista volim pomagati ljudima, ali sam ubrzo shvatio da u Hrvatskoj nije cilj pomagati ljudima, nego rasteretiti se posla, odnosno što brže odraditi neki posao'

20.12.2017.
9:08
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Bez obzira na solidnu plaću i iskustvo u struci, Vjekoslav odlučio je dati otkaz i svoju sreću potražiti izvan granica Hrvatske.

Mladi medicinski tehničar iz Osijeka Vjekoslav Šimić već je jednom krenuo trbuhom za kruhom. Poput mnogih nezadovoljnih radnika u Hrvatskoj otišao je u Irsku, no vratio se nakon samo tri mjeseca. Privukao ga je natječaj za posao u Kliničkom bolničkom centru Osijek te je posljednje dvije godine marljivo radio u Centru objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upisao sam Medicinsku školu zato što doista volim pomagati ljudima, ali sam ubrzo shvatio da u Hrvatskoj nije cilj pomagati ljudima, nego rasteretiti se posla, odnosno što brže odraditi neki posao bez obzira na kvalitetu ili stručnost pri njegovu obavljanju. Poznato je da su kod nas medicinski tehničari zaduženi za mnoge poslove, od pranja ambulanti, dijeljenja terapije, pranja pacijenata, vađenja krvi, pa sve do invazivnih zahvata i ispunjavanja dokumentacije", objašnjava Vjekoslav u razgovoru za Glas Slavonije.

No, bez obzira na solidnu plaću i iskustvo u struci, odlučio je dati otkaz i ponovno svoju sreću potražiti izvan granica Hrvatske. U idući par mjeseci namjerava preseliti u engleski grad Brighton gdje je s dvojicom kolega već našao posao u obližnjoj bolnici. Samo ga jedna stvar dijeli od posla u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IELTS ispit, najpoznatiji ispit koji dokazuje razinu poznavanja akademskog engleskog jezika, polažem sredinom siječnja, a odmah nakon dobivenih rezultata selim se u Englesku. Ispit se sastoji od čitanja, pisanja i intervjua s izvornim govornicima, što neće biti lako, ali još sam u Irskoj dobro naučio jezik, pa smatram da neće biti velikih problema", kaže mladi medicinskih tehničar.

Nakon godinu dana radnog staža imat će pravo na tzv. plavu kartu koja će mu omogućiti rad u bilo kojoj zemlji članici Commonwealtha pa nakon Engleske planira raditi u Australiji ili Novom Zelandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da su to obećane zemlje u kontekstu skrbi za pacijenta, radničkih prava, ali i cjelokupnog životnog standarda", poručuje Vjekoslav.

Otkriva da će u Brightonu raditi za bruto plaću od 2500 funti i to 38 sati tjedno, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo