nevjerovatno / Vrijednu sliku pronašli radnici muzeja: Ukradena je prije 23 godine, a bila je tako blizu

Image
Foto: Instagram/galleriariccioddi

Muzej procjenjuje da bi ekspresionističko djelo moglo vrijediti između 60 i 100 milijuna eura

10.2.2020.
10:29
Instagram/galleriariccioddi
VOYO logo

U zidu talijanskog muzeja pronađen je ukraden ''Portret jedne dame'' Austrijanca Gustava Klimta, rekli su tužitelji u petak, dva desetljeća nakon što je umjetničko djelo nestalo. Sliku staru sto godina sakrivenu u vanjskom zidu u galeriji moderne umjetnosti Ricci Oddi u Piacenzi, na sjeveroistoku Italije otkrili su vrtlari prošli mjesec, piše ScienceAlert.

Slika je nestala još 1997.

Muzej procjenjuje da bi ekspresionističko djelo od 55 do 65 centimetara moglo vrijediti između 60 i 100 milijuna eura, ali primjećuje se da je poteškoća u procjeni ovog djela to što nikada nije prodano na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sa velikim emocijama mogu reći da je djelo autentično'', rekla je tužiteljica Ornella Chicca novinarima.

Muzejski službenici u početku su izjavili da ne mogu odmah utvrditi je li slika doista ukraden Klimt dok se nisu poduzela znanstvena ispitivanja. Naslikano 1916-1917. godine, ekspresionističko djelo prikazuje lice i tijelo mlade žene sa smeđom kosom, preko smaragdno zelene pozadine. Slika je nestala u veljači 1997. godine, dok je muzej bio zatvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamotana u vreću za smeće

U prosincu su vrtlari uklonili bršljan sa zida pronašli mali prostor za ventilaciju i otkrili iznutra vrijednu sliku, bez okvira i zamotanu u crnu vreću za smeće. Bršljan koji pokriva prostor nije se smanjio gotovo cijelo desetljeće. Tužiteljica je rekla da će dodatni testovi utvrditi je li slika ostala u zidnom prostoru otkad je ukradena ili je tamo skrivena kasnije.

"Trenutno ne možemo reći je li to bilo cijelo vrijeme", izjavila je tužiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon što su ti testovi završeni, slika će se, nadamo se, vratiti na zidove galerije'', dodala je.

Umjetnički stručnjak Guido Cauzzi proučavao je radove pod infracrvenom i ultraljubičastom svjetlošću, uspoređujući slike s onima snimljenim tijekom ispitivanja izvršenih 1996. godine. Stanje slike bilo je "relativno dobro", rekao je Cauzzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slika je svakako prošla puno toga, ali potrebna je samo rutinska njega, ništa posebno komplicirano", dodao je Cauzzi.

I druga stručnjakinja za umjetnost Anna Seller pregledala je okvir slike, kao i pečate i naljepnice na stražnjoj strani i kaže da su svi izgleda autentični. Godine 1996. rendgenskom analizom utvrđeno je da je slika prikrila drugu, točnije lice druge žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo