Zona totalne katastrofe / FOTO Vulkanski pakao La Palme: Njihova kuća bila je u prvom redu na udaru, a onda je ludim čudom ostala netaknuta

Image
Foto: AP

U zoni potpunog uništenja žena koja je prepoznala kuću na fotografiji iz zraka, rasplakala se vidjevši je. A to što ju je odmah prepoznala, e pa to nije bilo čudo

24.9.2021.
9:25
AP
VOYO logo

Mjestašce El Paraiso bilo je prvo na putu ogromnoj bujici lave koja se slijevala niz obronke vulkana na kanarskom otoku La Palma. Agencijske fotografije koje su prikazivale kuće kako gore i ruše se pod pritiskom i vrelinom lave, diljem svijeta su slale svjedočanstvo o sudbini velike većine kuća u El Paraisu, čak i tamošnje škole.

Na gornjim krajevima mjesta sve je bilo spaljeno, porušeno, praktično totalno uništenje. A onda…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među kućama koje su pri erupciji na udaru vulkana bile apsolutno prve, bila je i kuća danskog para Inge i Rainera Cocq, bračnog para iz Danske, danas u 80-im godinama svog života.

Španjolski El Mundo objavio je priču Ade Monnikendam koja je, pretražujući društvene mreže, naišla na fotografiju kuće iz zone totalnog uništenja, a koja je pukim hirom konfiguracije terena ostala potpuno nedirnuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Debeo tok lave sa svih je strana kuću zaobišao na udaljenosti između desetak i nekoliko desetaka metara, kako se vidi na fotografijama AP-a i kuća je, skupa čak s nekoliko stabala u okućnici, ostala savršeno netaknuta. Niže je ostalo očuvano još nekoliko zgrada, ali u ovoj zoni ugroženosti vulkanom ovo je bio jedinstveni slučaj.

Kuću je Ada Monnikendam itekako dobro poznavala. Kako i ne bi? Jer ta kuća bila je jedna od onih koju je na La Palmi izgradila ova Nizozemka, koja se na otok prvi put iskrcala još 1976. i otada tamo sa svojim suprugom i šogorom vodi građevinsku tvrtku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Vulkan na La Palmi, nekoliko dana poslije početka erupcije

Image

Vulkan na La Palmi, nekoliko dana poslije početka erupcije

Istog trenutka, piše dalje El Mundo, shvatila je tko su vlasnici i već sljedećeg trenutka zvala je na telefon vremešne vlasnike.

"Svi smo plakali kao ludi kad sam im rekla (na telefon) da je njihova voljena kuća nedirnuta", prenijele su agencije njen opis iz El Munda telefonskog razgovora s bračnim parom Danaca koji na La Palmu, zbog pandemije, nisu dolazili još od početka 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ingi i Raineru Cocq pao je kamen sa srca, pa, recimo to tako, kao da im je sa srca pala "vulkanska bomba" čuvši da im je kuća ludom srećom ostala savršeno očuvana. Rekli su, kako doista više nisu baš najmlađi, a vulkan još uvijek brunda i procjene su geologa i stručnjaka iz srodnih područja da će gunđati još najmanje 90 dana, pa se nadaju da će još barem jedno moći posjetiti je.

Ako i ne stignu, ostavit će je u nasljedstvo svojih troje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svoje utočište na Kanarskim otocima godinama su dolazili po nekoliko puta godišnje, napuniti baterije vječnih ljeta i proljeća i onda bi se vraćali nazad na Baltik. Erupcija ih je toliko pogodila, ispričala je Monnikendam, da su bili slomljeni, ni sa kime nisu razgovarali, po cijele su dane samo oplakivali uništenje svog komadića raja.

Da bi sad dobili ovakvu vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kakvom je paklu spektakularne erupcije na La Palmi bila riječ govore brojke. Pola stoljeća vulkanski lanac bio je više ili manje miran, erupcija svakako nije bilo. A onda, brže nego što je itko računao, podrhtavanje se pretvorilo u otvaranje zemlje na pet mjesta i šikljanje magme u zrak.

Lava je uništila 350 zgrada, spržila je i skamenila 166 hektara, vulkan je u zrak izbljuvao između šest i 12 tisuća tona raznih plinova na bazi sumpora. Od 86.000 stanovnika otoka, bježati je moralo njih 6000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štete se procjenjuju na možda i pola milijarde eura, a nastavak erupcije računa se da je moguć još dva do tri tjedna.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo