NOVA PRAVILA U EUROPI / WhatsApp uvodi nova pravila: neki ga više neće moći koristiti, a poradili su i na zaštiti osobnih podataka

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

To će se dogoditi u idućih nekoliko tjedana. Ipak, još nije pojašnjeno na koji će se način primjenjivati dobna granica

25.4.2018.
12:00
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Popularni servis za slanje poruka WhatsApp zabranit će mlađima od 16 godina korištenje te platforme u Europskoj uniji. Korisnici trenutno moraju imati najmanje 13 godina da bi mogli koristiti WhatsApp, no ta tvrtka sada mijenja pravila uoči uvođenja nove regulacije o privatnosti podataka u EU, prenosi BBC.

Aplikacija koja je inače u vlasništvu Facebooka će od svojih korisnika tražiti podatke o dobi prilikom slaganja s uvjetima korištenja. To će se dogoditi u idućih nekoliko tjedana. Ipak, još nije pojašnjeno na koji će se način primjenjivati ta dobna granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredba EU o zaštiti podataka, koja stupa na snagu 25. svibnja, omogućit će ljudima više kontrole oko toga kako tvrtke koriste njihove informacije. Imat će pravo i na brisanje osobnih podataka. Tu su i specifična pravila o zaštiti prikupljanja podataka djece u marketinške svrhe, ili za kreiranje korisničkih profila. Iz tvrtke WhatsApp, koja je u prošlosti bila na meti kritika zbog dijeljenja podataka, sada poručuju da će ovaj njihov potez pomoći postizanju novih visokih standarda transparentnosti u EU.

Ipak, aplikacija planira u ostatku svijeta dobnu granicu ostaviti na 13 godina, kakav je slučaj bio i do sada. Većina aplikacija društvenih mreža, poput Snapchata, YouTubea, Instagrama, Pinteresta, Twittera, Musical.ly-a i Reddita, zabranjene su i za one starije od 13 godina.  Facebook, koji je također kritiziran zbog korištenja osobnih podataka korisnika, uvodi drugačiji pristup za mlađe korisnike. Ta će društvena mreža one između 13 i 15 godina tražiti da navedu roditelja ili skrbnika koji će dati pristanak da oni na toj platformi dijele svoje osobne podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WhatsApp će također svim korisnicima dozvoliti da skinu izvješće s detaljnim podacima koje ta tvrtka ima o njima, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo